Realistické olejomaľby Lenky Rodaničovej

1147x
06. Marec 2020
Vo výstavnej sieni oddelenia kultúry sa uskutočnila vernisáž slovenskej maliarky Lenky Rodaničovej pod názvom Realistické olejomaľby.
 
„Som veľmi rád, že vystavujem aj takzvaných domácich autorov, lebo pokiaľ viete autorka je z blízkeho okolia Bardejova, pochádza z obce Lukov a dôležité je to, že mala korene, ktoré jej dali už na umeleckej škole v Bardejove. Tým pádom si môžeme povedať, že je to takzvaná naša autorka. Veľmi krásne obrazy, ktoré sú v našej galérií nám pripomínajú až fotografie, čiže precízne prevedenie. Zaujímavé je to, že autorka neštudovala najprv prevažne maliarstvo, venovala sa ekonomike, pracovala v nadnárodnej spoločnosti a popri tom maľovanie bolo jej veľkým koníčkom, kde sa samovzdelávala a došla až k takým krásnym dielam, ako si môžeme pozrieť u nás v galérií,“ prezradil vedúci oddelenia kultúry Martin Choma.
 
Ľudová tematika
 
Autorka vychádza z práce starých majstrov, sebavzdelávania a navštevovania maliarskych kurzov u vybraných maliarov. Je známa prevažne poeticky ladenými zátišiami a portrétmi silnými vo výraze. Námety čerpá zo svojho vzťahu k oblastiam umenia, histórie a života okolo nej či ľudovej tematiky.
 
„Je to krása kroja sama o sebe. Kroj je jednak symbol tradícii, koreňov na Slovensku a moje posledné obrazy sú s krojmi z horehronskej Polomky. Obdivujem čo tie ženy do tých krojov vložili, čo všili. Je tam farebnosť, je tam ladenie, je tam bohatosť výšivky, ako taký energetický žiarič, ktorý ja som jednoducho musela namaľovať, takže mňa inšpirujú kroje aj iné postupne to bude pribúdať a preto práve kroje,“ povedala na úvod autorka obrazov Lenka Rodaničová.
 
Bardejovská maliarka vystavala už viackrát vo svete, ale toto je jej prvá výstava na Slovensku. „Ja som predtým pracovala v komerčnej sfére, takže nemala som toľko času venovať sa maľovaniu. Teraz posledné dva roky mám a keď som to začala tak tie obrazy som začala posielať do medzinárodných súťaží,“ doplnila L. Rodaničová.
 
Jej obrazy boli vystavované na medzinárodných skupinových výstavách v Londýne a v Amsterdame. Na bardejovskej výstave sa nachádza tridsaťosem olejomalieb a desať kresieb. A prečo sa autorka venuje práve olejomaľbe?
 
„Olejomaľba práve preto, že ten olej dodáva alebo práca s olejovými farbami dodávajú obrazom hĺbku, ktorú ja mám rada a ktorú týmito obrazmi predávam ďalej,“ dodala na záver autorka.