Ministerka prišla do Bardejova

1960x
22. Január 2020
Do Bardejova zavítala na pracovnú návštevu Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (SNS), ktorú po celý čas sprevádzal Pavol Goriščák, poslanec mestského zastupiteľstva a člen mestskej rady. Pripravený bol bohatý program, ktorý odštartoval krátko po deviatej hodine ráno a skončil v popoludňajších hodinách.
 
Primátor dostal dar
 
Martina Lubyová najprv navštívila kanceláriu primátora Bardejova Borisa Hanuščaka, kde sa stretla s vedúcimi pracovníkmi oddelenia školstva pri mestskom úrade v Bardejove. Témou bolo nielen školstvo a stav škôl na území mesta, ale aj šport a podpora športových klubov a športovísk. Po rozhovoroch darovala primátorovi mesta pár paličiek na „Nordic walking“, ktoré hneď otestoval.
 
Odtiaľ jej kroky smerovali k dôchodcom, kde sa stretla so seniormi z Okresnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska, ktorí ministerku vrúcne privítali. Vypočula si, ako starší Bardejovčania na dôchodku trávia svoj čas i to, aké majú možnosti na športovanie a zároveň ich pochválila za ich aktivity.
 
Hodila buly
 
Martina Lubyová následne zavítala na hokejový štadión, kde sa zhovárala s vedením Mládežníckeho hokejového klubu, na čele ktorého stojí prezident Tomáš Ivan. Na ľadovej ploche hodila čestné buly v zápase žiakov proti Michalovciam. Uviedla, že podpora športu je dôležitá a že je rada, že sa mládežnícky hokej v Bardejove rozvíja. Prezident klubu Tomáš Ivan poďakoval aj členovi mestskej rady P. Goriščákovi za aktívnu podporu mládežníckeho hokeja v Bardejove.
 
Ministerka spolu s Pavlom Goriščákom a Patrikom Nižníkom popoludní navštívila aj žiakov a pedagógov na Základnej škole s materskou školou Pod Vinbargom. Škola pod vedením riaditeľky Mileny Kravcovej je v rámci športu zameraná na ľadový hokej a aj na pôde školy prebehla plodná debata hlavne o situácii v školstve a v športe.
 
Štúdium a šport
 
Poslednou zastávkou v rámci návštevy kúpeľného mesta na Hornom Šariši bola Spojená škola Juraja Henischa. M. Lubyová sa stretla s riaditeľom Petrom Dulenčinom i s ďalšími pedagógmi. Úspešná stredná škola zanechala u ministerky dobrý dojem a ako uviedla, je rada, aká pozitívna atmosféra vládne v tejto škole.
 
Aj Spojená škola Juraja Henischa, podobne ako 5. ZŠ, spolupracuje s Mládežníckym hokejovým klubom a umožňuje tak skĺbiť štúdium s hokejom. Prednedávnom na tejto škole prebehla panelová diskusia na tému Školstvo v 21. storočí práve pod osobnou záštitou ministerky Lubyovej. Obe školy sa zhodli, že ministerstvo odviedlo množstvo dobrej práce a že situácia v školstve sa výrazne zlepšila.
 
„Bardejov je naozaj krásne historické mesto, do ktorého sa vždy rada vraciam. Som tu už tretíkrát, od kedy som sa dostala do funkcie ministerky školstva,“ prezradila M. Lubyová. P. Goriščák je rád, že ministerka rada navštevuje mesto Bardejov, že sa mohla stretnúť s predstaviteľmi školstva i športu. „Ďakujem ministerke Martine Lubyovej, že napriek množstvu práce si našla čas a navštívila naše mesto. Absolvovali sme veľa stretnutí a verím, že si všetci z nich odniesli množstvo informácii a nadobudli nové znalosti. Ministerke sa v Bardejove páčilo a je rada, že sa mesto rozvíja.“