Vojaci oslobodili Bardejov

478x
18. Január 2020
V sobotu, 18. januára, sa vo vodnej priekope pri Červenej bašte uskutočnila rekonštrukcia bitky pri príležitosti 75. výročia oslobodenia Bardejova.
 
Prítomným divákom ruskí vojaci, nemeckí vojaci, 1. československý armádny zbor a vojaci zastupujúci Maďarskú armádu predviedli autentické boje, pri ktorých nechýbali silné strely a výbuchy.
 
Návštevníci mohli vidieť protitankový kanón, guľomety či rôzne samopaly a karabíny a dobrovoľníkov v uniformách so zbraňami spred viac ako sedemdesiatich rokov.
 
Do Bardejova zavítali tak ako po minulé roky desiatky vojakov z viacerých vojenských klubov histórie, ktoré sa zaoberajú históriou druhej svetovej vojny. Nechýbal ani domáci klub vojenskej histórie Bardejov. Príprava trvala niekoľko týždňov.
 
Bardejov oslobodzovala v noci z devätnásteho na dvadsiateho januára 1945 tretia samostatná brigáda nášho 1. Československého armádneho zboru.
 
Sovieti dorazili až nadránom a v meste a v okrese bolo zajatých približne 60 Nemcov, ktorí sa nezmohli na žiaden odpor. Sovieti si to do Bardejova namierili od mestskej časti Gróner. Z historického hľadiska je zrejmé, že Bardejov bol oslobodený bez jediného výstrelu.