V Zborove pri Bardejove pokrstili nový pamätník

1279x
13. November 2018
V Zborove v časti Podhradie slávnostne pokrstili nový pamätník skladajúci sa z vojenských diel, ktoré sú namierené proti sebe pri príležitosti 100. výročia od skončenia prvej svetovej vojny.
 
„Podhradie bolo úplne zničené, preto sme sa rozhodli postaviť pamätník práve tu. Pozostáva zo štyroch objektov. Delá oproti sebe symbolizujú guľomety, jeden je ruský a druhý rakúsko-uhorský. Sú namierené proti sebe, lebo aj tie zbrane boli namierené proti sebe, ľudia, ktorí boli zverbovaní, strieľali proti sebe.
 
Objekt v strede sú strely, ktoré sú proti sebe vystrelené a zauzlené a každá tá strela sa vracia späť, čiže keď vystrelím po niekom, ako keby som strieľal po sebe, môžem si byť istý, že streľba bude opätovaná. Čiže symbolizuje to nezmyselnosť tohto konfliktu, ale aj všetkých iných vojnových konfliktov. Ale 1. svetová vojna bola asi najzbytočnejšia vojna v histórii, minimálne v 20. storočí,“ prezradil Ján Šurkala, iniciátor pamätníka a novozvolený starosta obce Zborov.
 
Štvrtý objekt je pamätná tabuľa Zborovčanom, ktorí zahynuli v 1. sv. vojne. Sú tam aj mená vojakov, ktorí zahynuli mimo Zborova, teda Zborovčanov, ktorí zahynuli na frontoch 1. sv. vojny, ale sú tam aj civilisti, ktorí zahynuli priamo v Zborove, resp. v Stebníckej Hute.