Jakub Štaffen sa stal víťazom Majstrovstiev Slovenska

1121x
12. Júl 2018
V Bardejove sa po prvýkrát uskutočnili Majstrovstvá Slovenska doma vyrobených detských kár bez motora do 15 rokov. Podujatie bolo naplánované približne pred mesiacom, no kvôli nepriaznivému počasiu sa muselo preložiť.
 
Organizátorom sa stalo Hornošarišské osvetové stredisko a Klub nadšencov historickej techniky a remesiel. „Sme veľmi radi, že nám vyšlo počasie a prišlo kvantum ľudí. Súťaže sa zúčastnilo 35 pretekárov, takúto účasť sme ani neočakávali. Zapojili sa aj rodičia, spolu s deťmi vytvárali káry. Najmladšie dieťa malo sedem mesiacov, najstaršie malo štrnásť rokov,“ uviedol Juraj Bochňa, organizátor pretekov.
 
Najrýchlejší pretekár na 200 metrovej dráhe získal profesionálnu veľkú detskú dráhu. Ďalšie ceny získala aj najbláznivejšia a najkrajšia kára.
 
„Myslím si, že myšlienka doma vyrobených kár detských kár sa dostala do povedomia. Svedčí o tom aj fakt, že od toho 10. júna, kedy sme sa pokúsili urobiť preteky, sa podľa majiteľov bardejovských šrotovísk nedali kúpiť kolieska, pretože ich každý zháňal. Každý deň chodili rodičia, a nielen tí, ktorí sa súťaže zúčastnili. Aby vyrobili káru a aby sa deti počas prázdnin mohli voziť o ulici, po chodníku alebo kdekoľvek po dedine,“ dodal Bochňa.
 
Víťazom sa stal Jakub Štaffen s časom 31:84 s., druhý skončil Adam Vabno (34:78 s.) a tretie miesto obsadila Veronika Vabnová (35:09 s.). Cenu za najbláznivejšiu káru si odniesla Dorotka Dvorská a cenu za najkrajšiu káru získali sestry Ela a Adela Kočerhové.