V Smilne vysádzali budúcu oázu oddychu

902x
28. Apríl 2018

V obci Smilno vyrastie nová oáza oddychu. Starosta obce Vladimír Baran privítal žiakov a učiteľov základnej školy, miestnych poslancov, hlavného kontrolóra obce, predstaviteľov Jednoty dôchodcov Slovenska i predsedu Slovenskej národnej strany v Bardejove Pavla Goriščáka, aby spoločným vysadením stromčekov do tvaru slovenského dvojkríža vytvorili nové oddychové miesto pre obyvateľov i návštevníkov obce.

„Túto akciu sme s poslancami pripravovali približne tri roky. Nezodpovední občania priestor znečistili stavebným odpadom a vyzeralo to veľmi zle. V minulosti sme sa na tomto mieste hrávali hokej, bola tu veľká jama. Na začiatku môjho volebného obdobia sme si dali predsavzatie, aby sme z tohto miesta vytvorili peknú časť. Napadlo nám, že by sme mohli vysadiť stromčeky v tvare slovenského dvojkríža, ktorý bude vidno zo vzduchu. Zo zeme to bude lesík, resp. také menšie miesto odpočinku. Bude to mať symboliku, že sme Slováci a nemusíme sa za to hanbiť,“ informoval starosta obce Vladimír Baran a dodal, že okrem iných aktivít v obci postupne vysádzajú hrozno a už čoskoro môžu mať v Smilne jedinečné domáce víno.

Projekt bol financovaný vlastnými zdrojmi, stromčeky poskytol Ján Šurkala zo Zborova. Podujatia sa zúčastnilo 24 detí zo základnej školy, ktoré 35 stromčekov vysadili spoločnými silami. Takéto projekty rád podporuje aj predseda SNS v Bardejove Pavol Goriščák.

Pred samotným sadením stromčekov ešte prebehlo vyčistenie okolia. „Veľmi radi sme prijali pozvanie starostu na vyčistenia okolia Smilna i na zasadenie stromčekov na bývalom smetisku. Mňa ako národniara to potešilo dvojnásobne, že sa stromčeky vysádzali v tvare nášho dvojkríža s trojvrším. Myslíme si, že takéto akcie treba podporiť. Ako členovia Slovenskej národnej strany máme k prírode blízko, zúčastňujeme sa rôznych podujatí, ktoré sa spájajú s prírodou a s čistením po celom Slovensku. Sme veľmi radi, že sa zúčastnili aj mieste deti, pretože ich treba vychovávať k láske k prírode. Je potrebné, aby k nej mali rešpekt a aby si ju vedeli chrániť a správať sa k nej pekne,“ dodal P. Goriščák, ktorého na podujatí v Smilne doprevádzal Vladimír Ducár, podpredseda mládeže Slovenskej národnej strany v Bardejove a predseda miestnej organizácie SNS Smilno Patrik Nižník.

Celá akcia sa vydarila na výbornú a všetci účastníci si odniesli pamätné listy, ktoré budú pripomínať výsadbu nového relaxačného lesíka.