Odhalili Pamätnú záhradu holokaustu

21x
24. Jún 2014

Odhalili Pamätnú záhradu holokaustu


Príhovor primátora Bardejova B. Hanuščaka

Na slávnostné odhalenie pamätníka prišlo dnes (v utorok 24.6.) do záhrady holokaustu na Dlhom rade približne 150 obyvateľov mesta,  75 pozostalých obetí holokaustu a dvaja ľudia,  ktorí prežili rasovú nenávisť počas 2. svetovej vojny. Štrnásť pamätných tabúľ znázorňuje mená 3262 židov, ktorí zahynuli počas 2. sv. vojny v koncentračných táboroch.

Pamätník holokaustu navrhol izraelský architekt Giora Solar, ktorý pochádza z Prešova.

Takýto pamätník sa rozhodli vybudovať príbuzní obetí, ktorí majú najväčšiu zásluhu nad týmto dielom. Na týchto ľudí, ktorí sa stali obeťami, by sa zabúdať nemalo. Ich telá neboli pochované, tak aspoň pamätná záhrada má slúžiť na uctenie si pamiatky. 

Do mesta prišli potomkovia bardejovských Židov z ďalekých Spojených štátov amerických, Kanady alebo Izraela. Nechýbali príbuzní zo Slovenska a z okolitých krajín. 

"Aj napriek tomu, že Židia v Bardejove už nežijú, príbuzní si chcú pripomenúť smutnú históriu ich rodín a ukázať, že na toto mesto nezanevreli," prezradil zástupca Bardejov Jewish Preservation Committee Peter Hudák.

Pamätník je jedinečný svojím usporiadaním mien podľa rodín. Pod priezviskom sa nachádzajú mená a pri nich je rok narodenia.

Jedna a pol tabule ostala prázdna, takoľko všetky mená nie sú známe a postupne budú pribúdať.  Nechýba ani 5 tabúľ zaplnených históriou komunity, ktorá v Bardejove pôsobila. Odhalená bola aj tabuľa, na ktorej sú mená Spravodlivých. V záhrade sa nachádza aj Dávidova hviezda, ktorá je symbolicky umiestnená na železničných koľajoch. 

Nezabúdajme na tých, ktorí prežili peklo na zemi. 

(red)

417
Diskusia
Pridať komentár