MDD v Kľušove

25x
10. Jún 2014

MDD 2014 v Kľušove

 

Vysvetľovať hladnému ako vyzerá a chutí chlieb je zbytočné. Lepšie je dať mu chlieb ochutnať, pretože stokrát povedané o chuti chleba  nemá takú váhu, ako keď raz pocíti jeho chuť  na jazyku. IMG_1558.JPG

       Podobné súvislosti  by sme mohli hľadať  aj v piatok 6. júna  2014 dopoludnia na ihrisku v Kľušove,  na Preventívno-prezentačnej akcii z príležitosti sviatku dňa detí.  Akciu zameranú na praktické ukážky z reálneho života zložiek Ministerstva vnútra malo možnosť vidieť cca. 400 prítomných, najmä detí a žiakov s učiteľkami zo základných škôl Kľušov, Kobyly, Fričkovce, Bartošovce, Šiba, Lukavica.  
       Všetci prítomní mohli vidieť pristávanie vrtuľníka Mi-17 z Vrtuľníkového krídla generálmajora Jána Ambruša z Prešova (pozn. Ján Ambruš bol v 2. svetovej vojne československým veliteľom 312 perute Royal air Force a získal aj ocenenie dôstojník britského impéria).  Pplk. Kaščák o tomto vrtuľníku povedal: „Tento typ vrtuľníka neslúži na bojové účely, ale na pátracie a záchranné služby a na plnenie úloh národného a medzinárodného krížového manažmentu.“
       Ďalšou ukážkou bola práca Colnej správy z Prešova,  ktorá veľmi rýchlym zásahom spacifikovala pašeráka cigariet. Veľkou pomocou im bol aj psovod kapitán Sova so svojim psom, ktorý našiel pašované cigarety v kufri auta.  Počas akcie zazneli aj skutočné výstrely so samopalu.

       Svojou prácou sa predviedli aj záchranné zložky, ktoré na príklade fingovanej havárie osobného vozidla  ukázali ako  má vyzerať spolupráca pri takejto nehode a ako treba vyslobodiť zranených z poškodeného auta. Hasiči predviedli prácu „vystrihovania“ posádky z auta a záchranári ošetrenie a prevoz do nemocnice. Celý zásah odborným komentárom sprevádzal major Peter Pacher.  Veľké uznanie si za odvahu zaslúžia štyria dobrovoľníci z radov žiakov, ktorí sa nebáli stať sa živými figurínami pri tejto nehode.
       Hasiči ďalej predviedli aj zlaňovanie z koša na rebríku ich služobného vozidla. Rebrík bol vo výške 20 metrov a z neho sa spustil príslušník Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Bola to veľmi náročná akcia, keďže povrch pod vozidlom nebol stabilný. Nakoniec hasiči vysunuli rebrík až do maximálnej výšky 39 m, aj s ľudskou posádkou. „Tento spôsob záchrany je potrebný najmä pri vyslobodení z výškových budov“, uviedol major Pacher. 
       Zaujímavým a odvážnym spôsobom sa prezentovali aj mladí dobrovoľní hasiči z Nemcoviec, ktorí predviedli „požiarny útok na terč“. Najmladší člen dobrovoľných hasičov má 6 rokov a najstarší 10 rokov. Verme, že chlapci sa stali inšpiráciou aj pre ostatných prítomných žiakov. Ich činnosť bližšie komentoval pán Vlado Matej.

       Dôležitú prácu koná aj Finančná správa, ktorá ukázala falošné výrobky (voňavky, kabelky, obuv,...) a prítomný pracovník vysvetlil ako rozoznať tieto výrobky od originálov. 
       Veľmi cennou skúsenosťou pre deti bolo aj samotné nahliadnutie do jednotlivých služobných vozidiel, či už to bol vrtuľník, hasičské autá, policajné autá, vozidlo záchrannej služby.

       Aj toto dopoludnie bolo jednou z možností ako učiť a vychovávať mladšiu generáciu k zodpovednosti, opatrnosti  a spolupatričnosti. Starším to zasa pripomenulo akými cennými sú tieto hodnoty a vlastnosti v bežnom živote.

       Hlavným organizátorom celej preventívno-prezentačnej akcie bol Obecný úrad Kľušov v spolupráci s Vrtuľníkovým krídlom generálmajora Jána Ambruša VzS OS SR, HaZZ Bardejov, Záchrannou zdravotnou službou Bardejov, Okresným riaditeľstvom Policajného zboru Bardejov, Colnou správou Prešov. Všetkým zúčastneným zložkám patrí uznanie a poďakovanie za ich prístup k práci, organizátorovi za pokojný priebeh akcie a ostatným zložkám Ministerstva vnútra za ich profesionálny prístup.

(www.klusov.sk, Ján Marčin)

397
Diskusia
Pridať komentár