Bardejovčania na Lomnickom Štíte

2983x
10. Marec 2020
Rekondičný pobyt
Na Lomnickom Štíte
 
Zamýšľam sa nad tým, aké aktivity robíme v našej miestnej pobočke v Bardejove počas celého roka pre členov Ligy, ale aj pre verejnosť. Určite viem, že robíme toho oveľa viac ako sa dá napísať na pár riadkov.
 
Už len tie naše priateľské stretnutia nás obohacujú o nové poznatky, o silu a energiu, ktorú čerpáme z pozitívnych myšlienok zo seba navzájom. V MP máme 47 členov. Nie je to veľa, ale dosť na to, aby sme vytvorili súdržný celok, ktorý funguje na báze priateľstva.
 
Naše aktivity v druhom polroku pozostávali z paličkovania NW, relaxovania vo Welnes spa v Bardejovských kúpeľoch a v novo zrekonštruovanej plavárni v Bardejove. Okrem toho sme pri príležitosti SDR pripravili edukačné vzdelávanie so zdravotnými sestrami, ktoré veľmi zaujalo všetkých zúčastnených a preto sa rozvinula plodná diskusia.
 
Tento rok sa nám opäť vydaril rekondičný pobyt na Štrbskom Plese v hoteli Solisko, ktorého sa zúčastnili aj členovia Klubu Motýlik z Bratislavy. Hostia nám vyjadrili vďaku len v samých superlatívoch, boli spokojní s pobytom po všetkých stránkach. Je nám nesmiernou cťou, že sa k nám pridali a užívali si spolu s nami čaro Vysokých Tatier.
 
Hore na štíte
 
Samozrejme, že sa už teraz tešíme na pobyt na budúci rok, ktorý si Klub Motýlik u nás vopred rezervoval. Počas tohtoročného rekondičného pobytu sme si naplánovali v jeden deň aj vyhliadku Vysokých Tatier z Lomnického štítu vysokého 2634 m n. m. Ak by som chcela opísať pocity, ktoré sme „hore na štíte“ prežívali, tak na to naozaj neexistujú žiadne slová. Obloha bez jediného bieleho mraku, slnko na obzore v plnej kráse a zasnežený Lomničák, to bol balzam na dušu. Ten panoramatický obraz zo Štítu do doliny nám všetkým vtlačil slzy do očí. Boli to slzy šťastia s naozajstnej nádhernej slovenskej krajiny, akoby sme videli „siedmy div sveta“.
 
Paradox je, že voľné lístky boli už len práve na tento jeden deň a iba na skorú rannú hodinu, tak sme to brali všetkými desiatimi (naša Majka by bez lístka z Infocentra ani neodišla, tak veľmi sa chcela dostať hore). Vtedy sme ešte netušili, že aký krásny slnečný deň nás čaká a koľko nádhery uvidíme. Deň predtým totiž veľmi snežilo, ale aj tak sme sa tešili. Poviem vám, na Lomnickom Štíte som bola už viackrát, ale takýto nádherný pohľad zhora som zažila prvýkrát. Verím, že sa to udialo aj vďaka ľuďom, s ktorými sme strávili tieto krásne chvíle, lebo všetci sú nositeľmi dobra a pokoja. Som šťastná, že ich mám. Za tieto pocity ďakujeme aj Mestu Bardejov, ktoré nám každý rok poskytuje dotáciu na rekondičný pobyt.
 
A na záver chcem ešte dodať, že našej predsedníčke Janke záleží nielen na tom, aby sme aktívne žili vo všetkých miestnych pobočkách a kluboch, ale aj na tom, aby sme boli sebavedomé, sebaisté a samozrejme aj krásne ženy. Preto nám na Motivačno-vzdelávacom kurze v Piešťanoch sprostredkovala stretnutie s úžasnými dámami so Style Univerzity, ktoré nás naučili veľa o ženách a pre ženy. Ja som sa naučila naozaj veľa. V prvom rade mať rada samú seba, v druhom rade sa za všetko dobré, čo sa mi v živote deje poďakovať. Ďakujem Deniske Majskej a Vlaďke Balážovej, že pomáhajú ženám byť krásnymi a sebaistými. A najviac ďakujem Janke Dobšovičovej Černákovej, že je tu pre nás. Som rada, že ťa máme.
 
Liga proti reumatizmu
 
Liga proti reumatizmu na Slovensku je občianske združenie, ktoré pomáha ľuďom s reumatickým ochorením a vyvíja činnosť na celom území Slovenska už 30 rokov. Združuje 15 organizačných jednotiek a 5 klubov. Jednou z nich je aj miestna pobočka v Bardejove, v ktorej v súčasnosti je zaevidovaných 47 členov.
 
Reumatické ochorenia sú ochorenia pohybového systému. Postihujú všetky vekové kategórie a spôsobujú závažné ťažkosti a obmedzenia. Spravidla v každej rodine je človek postihnutý touto chorobou. Reuma sa netýka iba starších ľudí. Toto ochorenie sa môže objaviť kedykoľvek a to aj u mladších ročníkov, vrátane detí. Aj pri reume je možné spomaliť alebo dokonca zastaviť jej príznaky. Dôležitá je však prevencia, ktorá začína včasnou diagnostikou, správnou výživou a zdravým každodenným pohybom.
(8:51, D. Kostíková, predsedníčka MP Bardejov)
Diskusia
Pridať komentár