Hlas pre Bardejov

1104x
26. Február 2020
Tento článok vyšiel v našich novinách 
Prečo voliť miestnych kandidátov?
Bardejov má svoje problémy, podobne ako iné mestá a okresy. Niektoré z nich sa dajú riešiť na lokálnej úrovni, iné zase je po­trebné riešiť v rámci celého Slovenska na parlamentnej úrovni. Je to napríklad nedo­statok nájomných bytov, chýbajúce pra­covné príležitosti, ale aj životné prostredie.  
 
Súčasný volebný systém jedného volebného obvodu nezabezpečuje zastúpenie všetkých okresov v Národnej rade SR. Aj preto chcú niektoré strany presadiť zmenu volebného systému. KDH navrhuje, aby každý kraj pred­stavoval volebný obvod a všetky kraje mali rovnomerné zastúpenie.  
 
Sú krajiny, ktoré majú volebné obvody totožné s počtom okresov. V každom takom­to okresnom obvode je zvolený potom jeden kandidát. Tým sa zabezpečuje, že každý okres je zastúpený v parlamente. Zároveň zvolený kandidát je často silná osobnosť, ktorá zastupuje svoj región. Má v okrese svo­ju kanceláriu so zamestnancami a pomáha ľudom vo svojom volebnom obvode vtedy, keď zlyháva legislatíva. Nedostatkom takého systému je možnosť, že do parlamentu sa môžu dostať len zástupcovia jednej politickej strany, ak ich kandidáti vyhrajú vo všetkých okresoch. Hlasy ostatných a iných názorov tak nemusia mať v parlamente zastúpenie.  
 
Prečo Bardejovčania potrebujú mať svoj hlas v národnej rade? Aj tam sa totiž rozhoduje o tom, ako budeme žiť v Bardejove. Hľadajme preto na kandidátnych listinách všet­kých strán zástupcov Bardejova, nezávisle na tom, ktorú stranu ste si vybrali a budete voliť. Voľme Bardejov.  
 
Viac peňazí a kompetencií pre obce
 
Málo ľudí vie, že KDH má v programe dokončenie reformy verejnej správy a dokončenie prechodu kompetencií na sa­mosprávu s patričnými financiami. Táto reforma verejnej správy sa nazýva decen­tralizácia. Predstavuje oslabenie centrál­neho vplyvu Bratislavy a posilnenie rozho­dovania na úrovni miest, obcí a regiónov. Viac kompetencií a peňazí na lokálnej úrovní znamená priblíženie výkonu verejnej správy k občanom. Decentralizácia zároveň predstavuje väčšiu možnosť kontroly poli­tikov občanmi. To znamená aj automatické posilnenie demokracie. Ľudia budú mať možnosť stretávať politikov, ktorí rozhodu­jú o ich záležitostiach na ulici ich mesta. Nebudú to už anonymní ľudia v Bratislave.  
 
Žiadne nové dane
 
Podporu regiónov vieme zabezpečiť aj podporou malého a stredného podnika­nia na úrovni miest a obcí, ale aj tým, že nebudeme zvyšovať daňové zaťaženie. Ak bude vláda ďalej len rozdávať a prizerať sa, respektíve, aktívne participovať na ro­zoberaní štátneho, niekto to bude musieť zaplatiť. Samozrejme, že to pôjde z našich peňaženiek formou daní. KDH hovorí NIE. Zvyšovanie daní v praxi neznamená vyšší výber daní, pretože pôsobí demotivujúco.  
 
Akú zmenu chceme
 
V prvom rade je potrebné vymeniť ľudí vo volených funkciách, aby sa popretrha­li súčasné väzby medzi politikmi a napo­jenými podnikateľmi. Zmena je v politike úplne prirodzená a žiadúca. Aj v amerických zákonoch je, že prezident môže kandidovať len 2 funkčné obdobia, spolu je to osem rokov. Uvedomujú si totiž, že pri dlhšom pôsobení si viete moc osvojiť, zabarikádovať sa a má to na vás zlý vplyv. Moc chutí. Chceme však skutočnú zmenu, nie tú predstieranú, ktorú nám ponúkajú z bilboardov SMERu.  
 
Bardejovčania v zahraničí
 
Žil som mnoho rokov v zahraničí. Podľa p. Pelegriniho by som nemal byť jeden z tých, ktorí rozhodnú o výsledku volieb, lebo Slováci v zahraničí nežijú skutočný slovenský život. Mnohých Slovákov v zahraničí sa to dotklo. Urazení by však mali byť všet­ci na Slovensku, ktorí robia to isté čo Slová­ci v zahraničí, ale zarobia polovicu, tretinu, desatinu, toho čo Slovák alebo Slovenka v tom istom obore mimo Slovenska. Podľa neho toto je ten pravý Slovenský život.  
 
Urazení by mali byť všetci rodičia, ktorých deti odišli za prácou a lepšími podmien­kami do zahraničia. Pelegrini ich teraz žiada, aby volili SMER, ktorý počas 12-ročného vládnutia zapríčinil odchod ich detí - mnohých mladých a šikovných ľudí mimo Slovensko. Bardejov je určite dobrý príklad, kde takmer polovica práce- schopných ľudí pracuje mimo svojho bydliska.  
 
Uraziť by sa mali tiež všetky odlúčené rodiny, ktorých jeden z partnerov cho­dí pracovať do zahraničia, napríklad ako opatrovateľka do Rakúska alebo ako remeselník na stavby, zatiaľ čo druhý sa stará sám o deti. Toto je pravý slovenský život.Pán Pelegrini si neuvedomuje, že časť elity národa vrátane bežných schopných ľudí, ktorí sa chcú živiť poctivou prácou je práve v zahraničí. Išli za lepšími pod­mienkami, lebo na Slovensku sme ne­boli schopní vytvoriť rovnosť šancí pre všetkých, tak aby mohli prosperovať aj doma. Naopak vytvorili sme systém, kde sa darí podvodníkom a “našim ľuďom”.  
 
Rozprávame o tom, ako prilákať naspäť zo zahraničia šikovných ľudí so skúsenosťa­mi, ale keď môžu prispieť svojím hlasom, tak je to už niečo nežiadúce. Potrebujeme skutočnú zmenu. Vytvorme podmienky na Slovensku a v Bardejove, aby sa nemuse­lo odchádzať za prácou do zahraničia.  
 
Prečo voliť miestnych kandidátov
 
Vplyv zlých zákonov a prístupov vidieť aj v Bardejove. Máme tu dotovanú spaľovňu dreva. Máme tu betónový múr okolo Tople. Máme to chaotickú výstav­bu bez zmysluplnej regulácie a plánovania. Chráňme si naše životné prostredie. K tomu potrebujeme dobré zákony a správnych ľudí na správnych miestach. Miestni kandidáti poznajú lokálne problémy a problémy regiónov. Väčšinou sú to bežní ľudia na nižších priečkach kandidátnych listín strán s jednoduchou ambíciou pomôcť svojmu mestu a regiónu. Práve takých potrebujeme v národnej rade.  
 
Som Miloslav Olejár, kandidujem za KDH na 120. mieste. Ponúkam svoje skúsenosti, odbornosť a zanietenie pre Bardejov. Váš hlas pre KDH a číslo 120 bude hlasom pre Bardejov.
(20:12, inzercia)
Diskusia
Pridať komentár