Bilancujeme: KNBJ prispela sumou viac ako 11 tisíc eur

1233x
20. Február 2020
Komunitka podporila 35 projektov
Videoreportáž
 
Komunitná nadácia Bardejov v roku 2019 podporila tridsaťpäť projektov, do ktorých sa zapojilo 737 dobrovoľníkov. V nich bolo odpracovaných 4230 dobrovoľníckych hodín. Nadácia podporila projekty vlastnými prostriedkami v sume viac ako jedenásť a pol tisíc eur. Prostredníctvom nadácie bola suma pre podporené projekty vo výške viac ako trinásť tisíc eur.
 
„Tie grantové programy sú naším hlavným nástrojom, ako napomáhať skvalitňovaniu života zdola, to znamená prostredníctvom toho, že sa aktívny občania sami chopia tých príležitosti, ktoré im my ponúkame vo forme grantov,“ prezradil správca Komunitnej nadácie Bardejov Jozef Jarina.
 
Projekty, ktoré Komunitná nadácia Bardejov podporuje, musia spĺňať viacero kritérií. Medzi najdôležitejšie patria dobrovoľnícky charakter realizácie projektu, jeho verejný prospech pre komunitu a spolufinancovanie zo strany žiadateľa.
 
„Všeobecne koncept komunitných nadácii cez svojich expertov vyrátal, že hodnota takto vytvoreného diela alebo diel v rámci projektov má celospoločenskú hodnotu sedem až osem krát vyššiu ako samotný grant,“ doplnil Jozef Jarina.
 
Komunitná nadácia Bardejov podporuje projekty v rôznych oblastiach spoločenského života, ktoré sú rozdelené do siedmych grantových programov. V roku 2020 má nadácia v pláne podporiť ešte viac aktívnych ľudí z regiónu.
 
Podpora domácich 
 
„S novými programami chceme akurát viac podporiť tých ľudí, ktorí vlastne rozmýšľajú, ako zostať doma, teda aktívny, necestovať za prácou do zahraničia alebo do iných končín Slovenska, a preto v našich programoch Čistý Bardejov a v programe Atraktívny Bardejov sme rozšírili tie príležitosti, kde akcentujeme v týchto programoch ponuku nato, aby mohli rozbehnúť buď svoje živnosti alebo aspoň povedzme v rámci využitia prírodných zdrojov, tak aj obyčajný predaj z dvora. K tomu sa snažíme, aby tie naše komunitné trhy, ktoré organizujeme raz mesačne v letnom období na námestí, boli nápomocné práve takýmto začínajúcim či už remeselníkom, živnostníkom alebo iným aktívnym ľudom,“ dodal na záver správca KNBJ.
 
Komunitnú nadáciu Bardejov môže podporiť každý, napríklad aj darovaním dvoch percent z už zaplatenej dane.
(19:05, Š. Mamčáková)
Diskusia
Pridať komentár