Malým Rusnáčikom koledovali Betlehemci aj Ivana Brillová

2429x
21. Január 2020
Prvé tohtoročné stretnutie Rusínov 
 
Rusíni v Bratislave
 
Začiatok roka býva pre Rusínov naozaj výnimočný. Podľa juliánskeho kalendára totiž slávime Narodenie Isusa Christa (Рождество Ісуса Хріста – 7.1.), nášho Spasiteľa. Pri tejto príležitosti sa v Bratislave uskutočnilo prvé tohtoročné stretnutie rusínskych rodín (стрїча русиньскых родин – 12.1.), ktorého sa zúčastnili rodáci zo všetkých našich regiónov, od Sniny, Medzilaboriec, Stropkova, Svidníka, Bardejova až po Starú Ľubovňu.
 
Hoci sme ďaleko od domova, stále sa snažíme rozvíjať náš materinský jazyk či bohatú kultúru a tieto poklady ďalej odovzdávať aj našim deťom. Navyše z našich radov vyšlo mnoho významných osobností, na ktorých môžeme byť právom hrdí, medzi inými aj buditelia Alexander Duchnovič a Alexander Pavlovič, poradca rakúskeho cisára Františka Jozefa a poslanec uhorského snemu Adolf Dobriansky, akademik Dionýz Ilkovič, umelci Andy Warhol a Olena Mandičová, hrdina II. svetovej vojny Michal Strenk, prekladateľ prezidenta Reagana Dimitrij Zaričňak či metropolita Ruskej pravoslávnej cirkvi v zahraničí Lavr.
 
Aj preto sme s radosťou privítali ponuku folklórneho súboru Ruthenia (фолклорный ансамбель Рутгенія), ktorý nám a našim ratolestiam krásne zaspievali a zavinšovali. Bethelemci z Ruthenie, pod vedením Petra Štefaňáka, si pre nás pripravili tradičné roždestvenské pásmo kolied a vinšov. Malým Rusnáčikom sa zaiste páčilo a o niekoľko rokov môžu aj oni rozšíriť rady tohto rusínskeho, folklórneho súboru, ktorý už jednu dekádu rozdáva radosť celému Slovensku.
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU:
 
Príjemným prekvapením bola aj návšteva, dnes už známej rusínskej speváčky, Ivany Brillovej, tiež členky FS Ruthenia. Svojim vystúpením potvrdila, že jej úspech v programe Zem spieva (Земля співать), nie je náhodný.
 
Zároveň sme sa navzájom poinformovali o najnovšej detskej literatúre v rusínskom jazyku. Mnohí si pochvaľovali detský ilustrovaný časopis Kolysočka (Колысочка) vydávaného rovnomenným OZ Kolysočka-Kolíska. Nie menej zaujímavé však boli aj ďalšie knihy pre najmenších, ako napríklad Žiačik (Школярик) od Heleny Gicovej-Micovčinovej, Svet rozprávkový (З приповідкы світ) z pera Ivety Melničákovej alebo Poďte, ďity, što vam povim (Подте діти, што вам повім), ktorá vyniesla jej autorke Ľudmile Šandalovej prestížnu cenu - Prémiu Alexandra Duchnoviča.
 
Akcie tohto komunitného charakteru majú veľký význam. Posilňujú v nás a našich deťoch povedomie o tom, kto sme a odkiaľ pochádzame. Prehlbujú v nás národnú hrdosť a aj keď sme ďaleko od domova, aspoň takýmto spôsobom si ho pripomíname. Samozrejme naše stretnutia budú pokračovať aj naďalej, a preto medzi sebou radi privítame aj ďalšie rusínske rodiny a našich sympatizantov, ktorí nás môžu kontaktovať cez OZ molodŷ.Rusynŷ (молоды.Русины).
(15:20, rodina Badidová)
Diskusia
Pridať komentár