Bitka v Bardejove, bolo počuť aj streľbu!

2277x
18. Január 2020
Rekonštrukcia bitky vo vodnej priekope
 Pozrite si videoreportáž
 
Dnes popoludní (v sobotu, 18. januára) sa vo vodnej priekope pri Červenej bašte uskutočnila rekonštrukcia bitky pri príležitosti 75. výročia oslobodenia Bardejova.
 
Prítomným divákom ruskí vojaci, nemeckí vojaci, 1. československý armádny zbor a vojaci zastupujúci Maďarskú armádu predviedli autentické boje, pri ktorých nechýbali silné strely a výbuchy.
 
Návštevníci mohli vidieť protitankový kanón, guľomety či rôzne samopaly a karabíny a dobrovoľníkov v uniformách so zbraňami spred viac ako sedemdesiatich rokov.
 
POZRITE SI BOHATÚ FOTOGALÉRIU:
 
Do Bardejova zavítali tak ako po minulé roky desiatky vojakov z viacerých vojenských klubov histórie, ktoré sa zaoberajú históriou druhej svetovej vojny. Nechýbal ani domáci klub vojenskej histórie Bardejov. Príprava trvala niekoľko týždňov.
 
Bardejov oslobodzovala v noci z devätnásteho na dvadsiateho januára 1945 tretia samostatná brigáda nášho 1. Československého armádneho zboru.
 
Sovieti dorazili až nadránom a v meste a v okrese bolo zajatých približne 60 Nemcov, ktorí sa nezmohli na žiaden odpor. Sovieti si to do Bardejova namierili od mestskej časti Gróner. Z historického hľadiska je zrejmé, že Bardejov bol oslobodený bez jediného výstrelu.
(14:33, L. Urbán)
Diskusia
Pridať komentár