Známy stredoškolský časopis oslavuje desaťročie

1559x
12. December 2019
Desať rokov Gymoša
Gymoš skončil tretikrát zlatý na Štúrovom pere
 
Na pôde Spojenej škole Juraja Henischa pôsobí stredoškolský časopis Gymoš už desiaty rok. Má za sebou množstvo úspešných súťaží. Najvýraznejšou z nich, na ktorej sa pravidelne zúčastňujú je celoslovenská súťaž stredoškolských a vysokoškolských časopisov Šturovo pero vo Zvolene.
 
Za celou myšlienkou tohto časopisu stoja tri študentky Gymnázia, ktoré v roku 2009 našli časopis Gymoš. Vydávali ho študenti v rokoch 2002 až 2003. Po odchode študentov zanikol. Alexandra Špaková, Kamila Zajacová a Jozefína Babčáková s týmto časopisom po vyučovacej hodine Umenia a kultúry, prišli za ich učiteľom Branislavom Boďom. Chceli tento časopis obnoviť a žiadali ho o pomoc, keďže vyučuje aj slovenský jazyk. Súhlasil, pod podmienkou, že si nájdu grafika. Po pár týždňoch prišli za ním, že majú grafika vtedajšieho prváka Emila Hankovského. V marci 2010 vyšlo prvé číslo, ktoré malo 8 strán, pracovali na ňom približne 4 mesiace. Nemali absolútne potuchu o tom ako by mal takýto časopis vyzerať. O to viac ich to tešilo a boli veľmi hrdí na ich dielo. Počas letných prázdnin prišiel učiteľ Boďo s myšlienkou, aby časopis vychádzal každý mesiac a tak od roku 2010 sa stal mesačníkom. Medzi tým sa k základnému tímu pridalo ďalších 6 študentov. Postupne začali zvyšovať počet strán. Ustálilo sa to v roku 2013 na dnešných 32 strán.
 
Medzi najväčšie úspechy patria dlhodobé popredné priečky na spomínanej súťaži Štúrovo pero. V roku 2012, kedy už boli mesačníkom, vyhrali cenu Markízy prvého stupňa, čo je dá sa povedať štvrté miesto. Od tohto roku do dnes sa umiestňujú na popredných priečkach. Jedno tretie miesto, tri druhé miesta a 3-krát celkový víťaz Zlaté Štúrovo pero. Okrem toho sa zúčastňujú aj na iných súťažiach napríklad Proslavis. Pred pár dňami vyhrali prvé miesto v súťaži časopisov Prešovského samosprávneho kraja, kde získali finančnú odmenu, ale aj prehliadku zákulisia televízie Markíza, ktorú venoval jeden z porotcov Martin Jedinák, redaktor TV Markíza. Túto prehliadku absolvujú vo februári alebo marci 2020. Vedúci krúžku učiteľ Branislav Boďo tvrdí: „Podľa mňa 90% úspechu je to, že sme mesačníkom, ktorý vydáva pravidelne prvý deň v mesiaci. Zároveň sa vždy snažíme vylepšiť kvalitu článkov a fotiek.“
 
Študenti sa v krúžku naučia najmä zodpovednosti. Články, ktoré píšu musia odovzdať vždy do 20. dňa v mesiaci. „Deťom stále hovorím, že náš časopis je omnoho viac zamestnaním ako akýkoľvek iný časopis, keď ich to baví, tak musia pracovať a veľmi.“ hovorí o fungovaní krúžku učiteľ. Za desať rokov sa v časopise vystriedalo 7 šéfredaktorov. Aktuálnou je druháčka gymnázia Natália Kyjovská. Táto funkcia zahŕňa právo zúčastňovať sa na akciách ako sú súťaže. No zároveň, má na starosti okrem svojej rubriky napísať aj editoriál. Okrem tvorivých povinností majú na starosť viac menej celý spoločenský život na škole. Medzi najvýznamnejšiu akciu patrí školský ples, ktorý sa teší veľkému záujmu nielen terajších, ale aj bývalých študentov.
 
Kvalita tohto časopisu a záujem detí o prácu v tomto časopise dokazuje aj to, že žiaci pokračujú v tejto sfére aj na vysokej škole.
(21:12, Dominika Hankovská)
Diskusia
Pridať komentár