Tridsať rokov od nežnej

1128x
21. November 2019
Tento článok vyšiel v našich novinách
30 rokov od nežnej
Jozef Jarina
 
V novembri 89 sa vnútorne slobodným ľuďom, túžiacim aj po vonkajšej slobode a všeobecných ľudských právach, podarilo za pár dní zboriť totalitný režim! Režim, ktorý sa pre drvivú väčšinu jeho obyvateľov zdal neotra­siteľný.
 
Z dňa na deň nastávala sloboda. Slobo­da slova, zhromažďovania, slobodné voľ­by, sloboda cestovania, vierovyznania - aj pre pracovníkov v štátnej správe, sloboda podnikania. A my, obyvatelia dovtedy totalitnej spoločnosti, sme sa začali spoznávať tak naozaj, reálne - akí sme, čo dokážeme i čoho sme schopní.
 
Dnes, po 30-ich rokoch prežitých v slobod­nej spoločnosti, už viem lepšie porozumieť aj tým stránkam našich novodobých dejín, na ktoré nie sme hrdí a v školskom dejepise bola o nich len veľmi strohá zmienka, alebo dokonca žiadna.
 
Už viac rozumiem, ako rýchlo a prečo sa za Slovenského štátu mohol zmeniť postoj mnohých Slovákov k svojmu dovtedy dobrému susedovi - Židovi, prečo komunisti po prevzatí moci v 48-om boli schopní sa navzájom väzniť, dokonca aj odsudzovať na smrť! Aj zahrávanie sa “husákovcov” so svojimi obyvateľmi štátu, od ktorých požadovali, aby verejne nazýva­li okupáciu našej krajiny ruskými vojakmi “bratskou pomocou” sú, po skúsenostiach z vládnutia demokraticky zvolených vlád (!), už nie tak nepochopiteľným správaním, aj keď vždy odsúdeniahodným.
 
Na druhej strane roky prežité v slobode ukázali predovšetkým aj to, koľko tvorivosti, odborných schopností, morálnej zodpoved­nosti, empatie, solidárnosti a dobročinnosti je v ľuďoch. Práve vďaka nositeľom tých­to pozitívnych ľudských vlastností môžeme dnes oslavovať 30 rokov života v slobode a demokracii a byť v spoločnosti najvyspelejších krajín Európy!
(9:58, J. Jarina)
 
Diskusia
Pridať komentár