Pozitívna strana vysťahovalectva aj v Bardejove

1954x
12. November 2019
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE 
Pozitívna strana vysťahovalectva
Do Bardejova sa vracajú manažéri, cukrári, stavbári, ľudia z IT sektoru a mnoho ďalších profesií
 
K téme “vysťahovalectva” z Bardejova za prácou a príležitosťami sa pravidelne vracajú kandidáti vo voľbách do samo­správy. Oprávnene poukazujú na to, že veľa mladých a šikovných ľudí neostáva v Bardejove z dôvodu nedostatku príležitostí. Svoju kandidatúru často spájajú s riešením tohto problému.
 
Objektívne je potrebné povedať, že časť Bardejovčanov odchádza vedená svojimi ambíciami, ktoré naše mesto ani v najlepšom prípade nie je schopné uspokojiť. Ak chcete byť napríklad jadrový fyzik, rozhod­nutie ostať v meste by vašu vysnívanú karié­ru hodnú vášho talentu ukončilo skôr ako by začala. Aj keď tento príklad je extrémny, ilustruje podstatu. Tento druh migrácie je jednoducho spojený s veľkosťou nášho mesta.
 
To však nemení nič na skutočnosti, že existuje veľká skupina obyvateľov, ktorí sú jednoducho nútení z mesta za prácou odchádzať, aby uživili svoje rodiny. Po zlikvi­dovaní socialistických fabrík ZŤS a JAS po roku 1989 sa v Bardejove nikdy nepodarilo obnoviť alebo prilákať firmy s podobnou po­trebou pracovných kapacít.
 
Zamestnanosť a samospráva
 
Ponúka sa otázka, či samospráva mohla vytvoriť lepšie podmienky pre rozvoj zamestnanosti za mnohoročného pôsobenia súčasného vedenia mesta. Pokus vytvoriť pracovné miesta v hnedom priemyselnom parku skončil prinajmenšom s otáznikmi. Zaregistroval som dokonca názor, že nie­komu vysoká nezamestnanosť v Bardejove vyhovovala. Narážalo sa na svojho času dve najväčšie slovenské pracovné agentúry sídliace práve v Bardejove.
 
Nezamestnanosť zároveň posilňuje úlo­hu prideľovačov miest v štátnej a miestnej samospráve. Nič lepšie, keď môžete svoj vplyv posilniť výmenou pracovného miesta za mandát mestského poslanca.
 
Realita a možnosti
 
Jednoznačné riešenia neexistujú. Nezabúdajme na to, že mesto je mimo hlavných do­pravných ťahov. Biznis končí tam, kde končí diaľnica. Turizmus ako hlavný ekonomický motor mesta je tiež v rovine snov. Legislatíva nedáva mestskej samospráve mnoho nástrojov, ani priamu zodpovednosť za vytváranie pracovných síl. Samospráva však zohráva veľkú, aj keď nepriamu, úlohu v príprave podmienok pre rozvoj zamestnanosti hlavne v dvoch rovinách.
 
Jedna z nich je spravovanie územného rozvo­ja mesta tak, aby bolo pripravené ponúknuť územia na rozvoj zamestnanosti teraz, ale aj v budúcnosti. Druhá rovina je skôr v morálnej polohe. Jed­ná sa o vytvorenie rovnakých podmienok pre všetkých Bardejovčanov. Reč je o férovej konkurencii. Či sa jedná o prideľovanie pra­covných miest, verejných zákaziek alebo odpredaji majetku. Veľa Bardejovčanov sa nevie uplatniť v Bardejove, napriek tomu, že majú k tomu patričné odborné predpoklady, ktoré však nezohrávajú hlavnú úlohu v pracovnom alebo podnikateľskom prostredí. To ich následne núti hľadať si príležitosti na uplat­nenie svojich schopností mimo Bardejova.
 
Svetlo v diaľke
 
Paradoxne, to, čo bol v meste dlhoročný problém, môže sa časom obrátiť na výhodu. Práca a pobyt v zahraničí prináša pre Bardejovčanov okrem finančných výhod aj niečo navyše. Je to rozhľadenosť, nezávislosť, znalosť jazyka, svetové skúsenosti, nová kultúra vzťahov, ktorá nepozná rodinkárstvo alebo pojem “naši ľudia”. Ak sa len malá časť týchto ľudí vráti žiť do Bardejova, prinesú zo sebou nielen svoje skúsenosti a schopnosti otestované svetom, nové nápady, myšlienky a riešenia, ale aj nové principiálne postoje, na ktorých je vy­budovaná prosperita západných krajín. Tento proces sa už čiastočne začal.
 
Postupné zmeny
 
Do Bardejova sa vracajú manažéri, cukrári, stavbári, ľudia z IT sektoru a mnoho ďalších profesií. Práve títo ľudia môžu mať veľký vplyv na pozitívny rozvoj mesta v spolupráci so schopnými Bardejovčanmi, ktorí našli sta­točnosť mesto nikdy neopustiť. Ak vycestovať do zahraničia chcelo odvahu, minimálne rovnakú odvahu bolo potrebné mať, aby sa ľudia odhodlali ostať, rozvíjať svoj talent a postarať sa o rodinu v meste, kde sa narodili alebo vyrástli. Je radosť vidieť v Bardejove nových pod­nikateľov, ktorí sú úspešní aj bez protekcie alebo špeciálnych výhod. Je potešujúce vi- dieť v meste produktívne občianske združe­nia a aktívnych mladých ľudí formujúcich novú komunitnú atmosféru. To všetko predznamenáva novú spoločenskú realitu aj v našom meste. Možno práve vďaka pre­došlej kríze nedostatku príležitostí pre všet­kých.
(14:48, M. Olejár, foto: Darius Zdziebko Photography)
Diskusia
Pridať komentár