Do Bardejova zavítal Andy Warhol

2183x
01. Október 2019
V Bardejove po prvý raz
 Videoreportáž
 
V galérii Hornošarišského osvetového strediska prebieha výstava Andyho Warhola pod názvom Hallo! Návštevníci môžu zhliadnuť v dvoch výstavných miestnostiach jedinečné a originálne diela známeho umelca.
 
„Bola to veľká výzva pre osvetové stredisko, pretože sme tejto výstave museli prispôsobiť celú našu galériu, aj všetky jej priestory. Urobili sme to samozrejme veľmi radi, pretože máme veľmi radi výzvy. Myslím si, že výstava Andyho Warhola je obrovským symbolom, pretože samotný Andy Warhol bol symbolom doby,“ prezradil riaditeľ HOS Juraj Bochňa.
 
Andy Warhol je symbolom pop-artu. Pre mnohých ľudí je tiež symbolom produktu, ktorý sa môže stať umením. „Ale pre nás, ako vystavovateľov je symbolom slobody, pretože on sám je stelesnením toho, že autor môže do akéhokoľvek svojho diela sústrediť svoj zámer a je to jeho slobodné rozhodnutie a rovnako je slobodným rozhodnutím interpretácia každého, kto sa na toto dielo pozrie a v tomto je Andy Warhol vynikajúcim príkladom,“ dodal Bochňa.
 
Pozrite si bohatú fotogalériu:
 
Diela svetoznámeho umelca sa do Bardejova dostali vôbec po prvý krát. Múzeum Andyho Warhola sa nachádza v Medzilaborciach, no postupne sa časť expozície presunie aj do iných miest na Slovensku.
 
„To je aj náš cieľ, že cez tie tématické, sekvenčné výstavy priblížime časť osobnosti a časť tvorby aj v inom prostredí, ako v kamennom, našom múzeu v Medzilaborciach. Jednak tým predstavujeme vlastnú neizolovanosť, nemáme problém sa podeliť s vysunutou expozíciou niekde inde, jednak reagujeme na ten moment, že Medzilaborce sú pre veľa ľudí veľmi ďaleko. My si to však nemyslíme a práve týmito výstavami chceme ukázať, že nie je to až tak ďaleko, oplatí sa. Ďalšie múzeum je oveľa ďalej, v Pitsburgu“, povedal riaditeľ Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach Martin Cubjak.
 
Na vernisáži sa predstavila aj živá Marilyn Monroe, ktorá dotvorila jedinečnú atmosféru. O hudobný sprievod sa postarali žiaci z Cirkevnej základnej umeleckej školy v Bardejove. Výstava potrvá do piateho novembra.
(19:33, M. Baranová)
 
Diskusia
Pridať komentár