Chutná mačanka i tradičné pirohy rozvoňali celé námestie

2342x
30. September 2019
Skvelé podujatie sa stáva tradíciou
Návštevníkov čakal bohatý kultúrny program 
 
Po roku sa v centre Bardejova uskutočnil ďalší ročník Dožinkových slávností spojených s Fajným festivalom. V poslednú septembrovú nedeľu na Radničné námestie zavítalo množstvo súťažiacich, vystupujúcich i divákov. Organizátorom sa stalo Hornošarišské osvetové stredisko. Podujatie si v Bardejove našlo svojich priaznivcov aj v roku 2019.
 
„Na svoje si prišli všetci tí, ktorí majú radi nielen folklór, tradície, ale najmä tie klasické dožinkové zvyky, vrátane alegorického sprievodu poľnohospodárskej techniky, ktorý prešiel celým mestom a nakoniec zakotvil na Radničnom námestí. Diváci si prezreli poľnohospodársku techniku našich poľnohospodárov z nášho kraja,“ prezradil Juraj Bochňa, riaditeľ osvetového strediska.
 
Na námestí nechýbali ani živé zvieratká, o ktoré bol najväčší záujem medzi deťmi. Najväčším lákadlom však bolo jedlo. Súťažné družstvá z viacerých obcí z okresu bojovali o prestížny kuchársky titul a Fajný harček, ktorý je putovnou cenou Fajného festivalu.
 
Pozrite si fotogalériu:
 
„Hornošarišské osvetové stredisko na svojich podujatiach neprodukuje odpad alebo sa aspoň snažíme, aby toho odpadu bolo čo najmenej. Začali sme tak činiť už v minulom roku na svojich podujatiach a tento rok na Fajný festival po prvý krát prinášame, vlastne ako prvý festival na Slovensku, jedlo z klasického riadu. To znamená, žiadne papierové, žiadne plastové kelímky alebo tanieriky, ale normálny riad, taký, ako máme doma. Rovnako sme to vyriešili aj s príborom, ktorý nie je ani plastový, ani papierový, ani klasický oceľový, ale rozhodli sme sa pre drevený riad, tak, aby sme naozaj toho odpadu vyprodukovali čo najmenej a ak, aby bol bez problémov rozložiteľný,“ dodal Bochňa.
 
Na námestí nechýbali umývadla, v ktorých si ľudia mohli riad hneď umyť. Medzi jedlom nechýbali tradičné pirohy, guľáš, palacinky či mačanka.
(14:11, red, foto: Jozef Mačejovský)
Diskusia
Pridať komentár