Žiaci ZŠ Komenského sa vydali po stopách makovických hradných pánov

999x
23. September 2019
Na hrade Zborov
Žiakov po hrade nesprevádzal nik iný ako V. Kaminský 
 
Žiaci 7.C triedy naplno využili krásne počasie ľudmilsko-matúšskeho leta a vydali sa po stopách bývalých makovických hradných pánov. Sprievodcom im bol ten najpovolanejší - súčasný "kastelán" Ing. Vladimír Kaminský z Občianskeho združenia za záchranu Zborovského hradu.
 
Na novom dubovom moste pri opravenej vstupnej bráne sa žiaci dozvedeli, že história hradu má korene v 14. storočí, spoznali mená najvýznamnejších rodov Uhorska, ktoré hrad vlastnili, aj to, že obnova hradu trvá už 10 rokov. Po prehliadke nádvorí prvýkrát navštívili aj zrekonštruovanú "Modrú" pivnicu, v ktorej sledovali prezentáciu o tom, ako hrad vyzeral pred desiatimi rokmi, ako sa chátrajúca zrúcanina postupne mení na pyšné hradné múry a bašty, ako sa hrad stáva pre turistov bezpečným, a čo všetko sa na ňom za ten čas urobilo.
 
Pozrite si fotogalériu:
 
Nasledovala návšteva krásnej galérie Dorota, v ktorej si žiaci pozreli hradné pamiatky a artefakty ako 3D modely v rozšírenej a virtuálnej realite, ale aj animácie maľovaných obrazov od klubu AV Activities. Zaujalo ich, že si prácu s rozšírenou realitou mohli sami vyskúšať a s jej objektmi si urobiť fotografie na pamiatku.
 
Žiaci boli počas celej návštevy svedkami čulého pracovného ruchu na hrade a v jeho okolí, na vlastné oči videli murárske práce, ale aj archeologické vykopávky. Priložili ruku k dielu a zapojili sa do akcie pre turistov „Vynes vedro piesku, pomôžeš zachrániť Zborovský hrad".
 
Oheň v upravenom ohnisku, slaninka, špekáčiky a pohľad na ožívajúci hrad boli krásnou bodkou za pohostinnosťou hradu Zborov a Ing. V. Kaminského. Srdečne ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu návštevu.
(15:00, mo)
Diskusia
Pridať komentár