Veľmajstrovský pár Mrvovcov ovládol šachový turnaj

568x
28. August 2019
Veľmajstrovský pár Mrvovcov ovládol šachový turnaj
 
Tri dni boli na programe šachové partie jubilejného 40. ročníka medzinárodného turnaja SNP. Za účasti desiatich šachistov bez prehry dominoval Grand majster Martin Mrva z Reiner Humenné. Na deväť kôl hral každý s každým.
 
Usporiadateľom bol Bardejovský šachový klub, Mesto Bardejov a hotel Artin. Prvý ročník v roku 1980 vyhral Dušan Kriško z VSŽ Košice.
 
Konečné poradie: 1. Martin Mrva (GM) 9 bodov, 2. Alena Mrvová (WIM) obaja Reiner Humenné, 7 b, 3. Dominika Ferková (WFM), BŠK Bardejov, 6,5 b, 4. Dušan Mikuláš (FM), Slovan Bratislava, 4,5 b, 5. Ján Veselovský, BŠK Bardejov, 4 b, 6. Ryszard Dors, Poľsko, 4 b, 7. Kristián Kapec, BŠK Bardejov, 3,5 b, 8. Kristián Matuszczyk, Poľsko, 2,5 b, 9. Heinz Tiebe, Nemecko, 2 b, 10. Gustav Šturc, Slovan Bratislava, 2 b.
 
Majsterka Európy z Batumi
 
Z Bardejova prvou víťazkou uznávaného podujatia bola Alena Bekiarisová Mrvová (1978): „Dobre, že ste mi pripomenuli víťazstvo v roku 1998. Každé prvenstvo na turnaji je dôležité a najmä doma. Od vtedy sa toho v mojom živote veľa zmenilo. Vydala som sa za šachistu. S manželom Martinom máme štyri deti. Na medzinárodnom poli významné bolo najmä historické víťazstvo žien Slovenska na Majstrovstvách Európy družstiev v roku 1999 v Batumi. Dosiahli sme to spolu s Reginou Pokornou a Zuzanou Hagarovou. S Tatranom Prešov sme vyhrali šachovú extraligu. Aj tie tituly FIDE majú hodnotu. No je ešte o čo hrať.“
 
Štyrikrát na olympiáde
 
Martin Mrva (1971) štyrikrát reprezentoval Slovensko na šachových olympiádach. Pred turnajom v Bardejove bol podľa rebríčka FIDE favoritom. Na konte má 2401 ELO bodov.
 
Odniesol si nielen finančnú odmenu 150 eur, ale aj pozvánku o rok: „Partie sa mi vydarili, ale nemal som silnejšieho súpera. Takých kvalitných turnajov je na Slovensku málo. V Bardejove sa o to usilujú už niekoľko rokov. Ján Cuper a Ivan Dzuriš pripravili v hoteli Artin príjemné prostredie. Manželka ma prekvapila, keď skončila na druhom mieste. Aj propagácia šachu je tu na dobrej úrovní. Nechýbajú mladí talentovaní chlapci a dievčatá.“
(21:47, šč)
 
Diskusia
Pridať komentár