Alžbetínsky deň už počas najbližšieho víkendu

1604x
12. August 2019
Alžbetínsky deň 
Alžbetínsky deň sa uskutoční už túto nedeľu, 18 .augusta 2019 
 
Jedným z vrcholov kultúrneho leta v Bardejovských Kúpeľoch je už druhé desaťročie Alžbetínsky deň. Koná sa koncom augusta ako pamätný deň na počesť návštevy cisárovnej Alžbety, ktorá v Bardejovských Kúpeľoch strávila tri týždne.
 
Tohtoročný 16. ročník Alžbetínskeho dňa pripadá na nedeľu 18. augusta 2019. Spomienková slávnosť začne o 14.30 hod. pri pamätníku cisárovnej. Sprievodný program: prechádzka cisárovnej Sisi s Franzom Jozefom v dobových kostýmoch po areáli kúpeľov a možnosť fotografovania sa s nimi. Rôzne sprievodné programy. Vstup voľný.
 
Kráľovský apartmán Sisi má obývaciu časť, spálňu, predsienku, samostatné WC, samostatnú kúpeľňu a veľkú terasu. Vybavený je masívnym talianskym štýlovým nábytkom.
 
Na prízemí, vedľa recepcie, je ďalší tzv. muzeálny apartmán Sisi, vybavený masívnym štýlovým nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu a vyzdobený fotografiami a obrazmi Sisi. Neslúži na pobyt, ale je prístupný aj verejnosti, turistom a neubytovaným klientom (vstupné je 1 EURO). Obyčajne ho navštívia pacienti počas pobytu, výlety zo škôl alebo skupiny turistov, ktorí majú vlastných sprievodcov. Vo vitrínach sú repliky originálov - pamätníka Sisi z parku pred hotelom, veľkňazského prsteňa, skleneného pohára, z ktorého Sisi pila minerálnu vodu počas pobytu. Vo vstupných priestoroch sú repliky obrazov Franza Xavera-Winterhaltera" Cisár František Jozef I. v slávnostnej rakúskej uniforme" a "Sisi v bielych plesových šatách posiatych hviezdami". Na recepcii si návštevníci môžu kúpiť aj rôzne suveníry a spomienkové predmety.
 
Sisi priťahuje
 
,,Značku Sisi a jej prepojenosť na ,,kráľovské kúpele“ mienime posilňovať aj do budúcnosti. Vidíme v tom potenciál, na rozdiel od iných turistických atrakcií, ktoré používajú meno Sisi na prilákanie turistov bez toho, aby mali nejaké reálne prepojenie na ozajstnú cisárovnú a kráľovnú Alžbetu. Bardejovské Kúpele naozaj navštívila a strávila tu 21 dní. Cisárovná bola podľa jej ošetrujúceho lekára Henricha Hintza disciplinovanou pacientkou, ktorá dodržiavala liečebný režim. V rámci pitnej kúry mala naordinované pitie kúpeľného prameňa Lobogo (dnes je to na jej počesť Alžbeta). Navštívila aj mesto Bardejov. Po jej stopách sem prichádza čoraz viac jej priaznivcov, hlavne ženy,“ vyzdvihuje E. Romanová. Viac informácií na: www.kupele-bj.sk
(15:00, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár