Bardejovčanka Martina Udičová organizuje zásnuby v Taliansku

3105x
04. August 2019
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE 
Muži, ktorí kľačia na kolenách, jej zarábajú eurá
Martina Udičová 
 
Bardejovčanka Martina Udičová ako devätnásťročná odišla zo svojho rodného mesta do Londýna, kde sa zoznámila s Talianom Alessiom. Pred jedenástimi rokmi sa zosobášili a Martina sa presťahovala do Ríma. Dnes vo večnom meste organizuje zásnuby pod svojou značkou Proposal Planner in Italy v celej krajine. Tie šije zahraničným klientom na mieru.
 
V Anglicku sa najprv chcela zdokonaliť v jazyku. Pracovala ako au-pairka a popri tom študovala v Orpingon Collage.
 
„Ako každé mladé dievča, tak aj ja som chodila vo voľnom čase v Londýne do nákupných centier. To sa mi stalo osudným. Počas nakupovania som sa zoznámila s chlapcom z Talianska, ktorého som náhodne stretla na ulici. Vymenili sme si čísla a od vtedy sme boli stále v kontakte. Po roku sms-kovania som sa odhodlala navštíviť Alessia v jeho rodnom meste. V Ríme som napokon aj ostala. Dnes máme dvoch nádherných chlapcov, Leonarda (10) a Michelangela (7),“ spomína na začiatky sympatická M. Udičová.
 
Zmena nastala po materskej
 
Aj v Taliansku najprv pracovala ako au-pairka, aby sa naučila jazyk. Neskôr pracovala ako čašníčka a následne aj v obchode, aby bola v styku s ľuďmi. Neskôr pracovala ako recepčná, čo ju znova posunulo ďalej.
 
„Zapáčil sa mi svet turizmu. Po materskej som ostala bez práce a týmto to všetko začalo. Hľadala som niečo, čo by ma bavilo. Z počiatku som mala nápad ako Wedding Planner, neskôr ako Honeymoon Planner a tak prišla aj moja momentálna práca, ktorá ma napĺňa radosťou - Proposal Planner, čo znamená organizátorka zásnub. Zásnuby organizujem nielen v Ríme, ale v celom Taliansku,“ pokračuje Martina.
 
Pozrite si bohatú fotogalériu (prvá časť):
 
Začiatky však boli ťažké, no úvodné prekážky zvládla a po zorganizovaní niekoľkých medových týždňov začala organizovať zásnuby. Prvým klientom bol Mexičan, ktorý chcel v Ríme pripraviť zásnuby pre svoju dlhoročnú priateľku. Nasledovalo založenie web stránky, ktorá sa špecializovala už priamo na romantické zásnuby. Názov nesie Proposal Planner in Italy, čo môžeme parafrázovať ako organizovanie zásnub v celom Taliansku. Investície do takéhoto biznisu sú nekonečné.
 
Martina však od začiatku vedela, ktorá stratégia funguje a prináša zisk. „Povedala som si, že toho, kto ma nájde, musím niečím očariť. V dnešnej dobe sa produkty dajú ľahko predať očiam. Takisto som si povedala, že ak chcem ponúkať kvalitný a luxusný servis, tak sa musím pohybovať medzi ľuďmi na tejto úrovni. Jeden takýto kongres ma stál päť tisíc eur.“ Práve takéto investície sú finančne najnáročnejšie vo vedení vlastnej firmy. Ich ceny sa pohybujú od tritisíc eur vyššie.
 
Hlavne využívať kreativitu
 
„Najlepšie na tejto práci je to, že môžem využiť svoju kreativitu. Naopak, čo ma nebaví, je písanie emailov, ktoré mi zaberá veľa času,“ hovorí Martina.
 
V práci sa stretá s cudzincami, ktorí chcú svoje polovičky prekvapiť na rôznych romantických miestach v Taliansku. Klienti však často nemajú predstavu, ako by zásnuby mali vyzerať a tak im Martina rada pomôže. Plánovanie prebieha cez telefonáty alebo emailom.
 
„Najčastejšie majú záujem o to, aby som vybrala miesto, ktoré je plné kvetov s pekným výhľadom. Pri príprave najprv zákazníkom pošlem dotazník s 15 otázkami. Vďaka odpovediam sa o dvojici dozviem viac. Takisto potrebujem poznať ich rozpočet. Následne im zašlem štyri návrhy, z ktorých si majú vybrať jeden. Ten prepracujem do detailu,“ hovorí sympatická Slovenka.
 
Pozrite si bohatú fotogalériu (druhá časť): 
 
Najdrahšie zásnuby stáli 15 tisíc eur a odohrali sa v panskom sídle vo Florencii.
 
A aké najextrémnejšie zásnuby Martina zorganizovala? „Bolo to v meste Positano. Zákazníkom bol Ind z Kanady. Jeho prianím bolo vytvoriť scénu z konkrétneho filmu. Mala som zorganizovať 5 minútové rande. Klient mal byť hlavným hercom a jeho milovaná o ničom netušila. V celej scénke sa mali pohybovať aj traja čašníci, zmrzlinár, huslista a tanečníci. Najťažšie na tom bolo to, že sme si to nemohli vopred vyskúšať, keďže stretnutie bolo iba raz. Našťastie to dobre dopadlo,“ s úsmevom spomína rodáčka z Bardejova. Cena scény vystrihnutej z filmu sa vyšplhala na sedem tisíc eur.
 
Veľa cestovať a učiť sa jazyky
 
A čo by odporučila mladým ľuďom, ktorí chcú ísť do sveta? „Svet otvorí oči. Odporúčam veľa cestovať, aby každý mladý človek pochopil kultúru cudzej krajiny. Takisto aj ich zvyky a ak sa dá, tak aby sa naučili cudzie jazyky.“
 
Do Bardejova sa však vracia rada. „Hlavne kvôli mojej rodine a kvôli nádherným spomienkam z detstva. Dnes by som sa asi nevrátila len kvôli tomu, že mám rodinu a prácu v Ríme. Je však pravda, že sa Bardejov vyľudňuje, no poznám aj ľudí, ktorí sa zo zahraničia vracajú a hľadajú si prácu na Slovensku.“
(19:57, red)
 
Diskusia
Pridať komentár