Novootvorená poradňa pre nevidiacich a slabozrakých v Bardejove

682x
29. Júl 2019
Novootvorená poradňa pre nevidiacich a slabozrakých v Bardejove
Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska 
 
Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove a Krajské stredisko Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska v Prešove otvára poradňu v priestoroch knižnice. Vždy prvú stredu v mesiaci v čase od 9:00 do 12:00 hod. 
 
Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska je občianske združenie, ktorého členmi sú ľudia všetkých vekových kategórií so zrakovým postihnutím, ich priaznivci, priatelia, rodina a zamestnanci zariadení, kde takíto ľudia žijú, pracujú alebo sa vzdelávajú. Poskytuje sociálne služby na základe zákona č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách a vytvára rovnaké príležitosti pre ľudí so zrakovým postihnutím. Poskytuje aj terénne služby, aby klient nemusel cestovať za potrebnou pomocou.
 
Cieľom je takýchto ľudí naučiť fungovať v bežnom živote, aby zvládali všetko potrebné od používania bielej paličky, ovládania Braillovho písma, až po prekonávanie každodenných činnosti. V rámci odbornej činnosti ÚNSS poskytuje predovšetkým špecializované sociálne poradenstvo pre všetkých klientov a sociálnu rehabilitáciu, ktorá zahŕňa nácvik bežných i špecifických činnosti, orientovanie sa v priestore, ovládanie špeciálnych počítačov, technických, kompenzačných či optických pomôcok.
 
Profesionálne je činnosť Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska zabezpečovaná úradom ÚNSS a krajskými strediskami, ktoré poskytujú sociálne služby a uplatňujú všetky práva, záujmy, či príležitosti nielen členom, ale všetkým záujemcom so zrakovým postihnutím.
 
Prvé stretnutie sa bude konať 7. augusta 2019 v priestoroch OKDG. V prípade záujmu je potrebné sa vopred telefonicky objednať na čísle 0911 496 641.
(16:20, M. Balaščák)
 
Diskusia
Pridať komentár