V Bardejove a okolí prístroje počítajú turistov

873x
05. Júl 2019
Merače zaznamenajú mobily a umožnia naplánovať služby
 
Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov, v spolupráci so zahraničnou firmou Abacus Organization & Optimization Ltd, začali vo štvrtok 20. júna 2019 s meraním počtu návštevníkov v regióne. Štatistické meranie počtu návštevníkov bude trvať takmer 6 mesiacov a predbežné výsledky bude možné sledovať online aj počas merania.
 
Na účely merania rozmiestnili spolu 5 snímačov a to na 3 miestach v Bardejove a na 2 miestach v Bardejovských Kúpeľoch. Informoval o tom Radomír Jančošek, riaditeľ OOCR „ŠARIŠ“ – Bardejov.
 
,,Merače sú umiestnené za sklom na najfrekventovanejších miestach. Majú dosah až 70 m. Princíp merania je v tom, že merač sníma každého, kto má mobilný telefón s wifi. Rovnakú osobu započíta vždy iba raz, aj keby prešla počas dňa popred snímač niekoľkokrát. Snímače tak zachytia viac ako 80% návštevníkov určitého miesta.
 
Pri vyhodnocovaní sa porovná návštevnosť určitého miesta v jednotlivých mesiacoch počas sezóny a rovnako tak ho vyhodnotíme aj mimo sezónu. Zistíme tak počty osôb napríklad na Radničnom námestí v jednotlivých mesiacoch a to isté aj v Bardejovských Kúpeľoch.
 
Zistené údaje nám poslúžia nielen nato, aby sme vedeli o koľko návštevníkov viac sa pohybuje u nás počas sezóny, ale aj nato, aby sme im vedeli podľa počtov zabezpečiť potrebné služby na úrovni,“ vysvetlil R. Jančošek.
 
Dodal, že doteraz si museli pri návštevnosti vystačiť s odhadmi, či nepriamymi údajmi odvodenými z počtov ubytovaní a lôžkodní, či z platenia vstupného do najnavštevovanejších atrakcií.
 
V ubytovacích zariadeniach spadajúcich pod OOCR „ŠARIŠ“ – Bardejov zaznamenali v roku 2018 rast počtu návštevníkov o 5,54%.
 
Kým v roku 2017 navštívilo a ubytovalo sa v regióne severovýchodného Slovenska 48 848 osôb, o rok neskôr to bolo už 51 555 osôb. Zvýšil sa aj počet prenocovaní o 5,66% a to z 330 932 v roku 2017 na 349 660 prenocovaní v roku 2018.
 
Výška vybratej dane z ubytovania dosiahla 206 225 eur. V cestovnom ruchu v regióne bolo vlani zamestnaných 211 osôb. OOCR „ŠARIŠ“ – Bardejov predpokladá i v roku 2019 rast návštevnosti v regióne na úrovni cca 4,5%. V Bardejovských kúpeľoch, a.s., sa ročne ubytuje viac ako 27 000 klientov.
 
Merače sú umiestnené za sklom na najfrekventovanejších miestach. Majú dosah až 70 m. Princíp merania je v tom, že merač sníma každého, kto má mobilný telefón s wifi
 
Počas letnej sezóny však majú kúpele veľa jednodňových návštevníkov, podľa ich štatistík je to viac ako 200 000 za rok. Medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie atrakcie regiónu patrí samotné centrum Bardejova a v ňom Bazilika minor Svätého Egídia, ktorú ročne navštívi okolo 50 000 turistov.
 
Ďalšou najnavštevovanejšou atrakciou je Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch s počtom návštevníkov prevyšujúcim 20 000. Medzi najnavštevovanejšie atrakcie patrí aj bývalá Mestská radnica - prvá stavba renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea, či Pamätník holokaustu a Bardejovské suburbium - Stará synagóga, ktorá bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970 (mikve a bethamidraš v roku 2000).
 
V roku 2000 bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapísané na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.
(17:01, red)
Diskusia
Pridať komentár