Bardejov ožil Rolandovými hrami

868x
14. Jún 2019
26. ročník Hier rytiera Rolanda je plný atrakcií, prišli aj janičiari
 
Historické Radničné námestie v Bardejove opäť patrí mimoriadne obľúbenému podujatiu s názvom Hry rytiera Rolanda. V piatok 14.júna od 10.00 hod. sa uskutočnil už 26. ročník tejto akcie plnej atrakcií pre deti aj dospelých, ktorú organizuje mesto Bardejov.
 
Na programe sú ukážky zbraní v stanoch, hry pre deti Rytiersky turnaj, remeselné dielne pre deti aj dospelých, sokoliarske ukážky, vystúpenia deti MŠ a ZŠ, divadelné predstavenie "TRI GROŠE".
 
Návštevníci sa môžu tešiť na barokovú krčmu s divadelno-šermiarskou etudou, konský turnaj, hod kopijou na ciel', sekanie hláv, napichovanie venčekov a súboje pešiakov. Na námestí nechýbajú ani janičiari a historické tance.
 
O 17.45 hod. je naplánovaný historický sprievod, potom budú nasledovať Senecký Kanafas, mučiareň, súboj Bega, ukážky historickej streľby, dobová módna prehliadka, šerm a tanec, koncert dobovej hudby a ohňová show.
 
Program zakončí o 21.30 hod. koncert reggae-ethno skupiny N30. Účinkujú: Bojnik, Fringia, Ctibor, Aramis, Sarus, Cohorta (Poľsko), ZuŠ M. Vileca a hudobník ADAM FAUN MAGURA. Rolandové hry majú viac ako 20 ročnú tradíciu. Prívlastok DEŇ MESTA však získali až od doby, keď si Bardejov pripomína výročie odovzdania certifikátu o zápise do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva (jún 2001).
 
Hry sú multikulturálna, život a zábavu Bardejova zo stredoveku približujúca fikcia, či retrospekcia tešiaca sa veľkému záujmu domácich i zahraničných návštevníkov.
 
Riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov Radomír Jančošek hovorí: ,,Mesto UNESCO Bardejov, so svojou mestskou časťou Bardejovské Kúpele, je častým cieľom kultúru vychutnávajúcich návštevníkov. Okrem športovania, turistiky, wellness a kúpeľných aktivít ich na severovýchod Slovenska láka atraktívna história.
 
Stredoveká hlavne do Bardejova, novodobá do Svidníka a na Duklu. Severovýchod Slovenska tak ponúka zaujímavú paletu kultúrnych podujatí, niektoré z nich s tradíciou už od stredoveku. Hry Rytiera Rolanda hravou formou približujú ťažké časy stredoveku a nasledujúcich období.“
(14:22, red)
Diskusia
Pridať komentár