V Bardejovských Kúpeľoch slávnostne otvorili 22. kúpeľnú sezónu

5324x
07. Jún 2019
Požehnali aj minerálne pramene 
Na tlačovej konferencii sa predstavil aj nový generálny riaditeľ Bardejovských kúpeľov a.s. Pavol Menšík (v strede)
 
V piatok 7. júna 2019 slávnostne otvorili v Bardejovských kúpeľoch hlavnú kúpeľnú sezónu. Pri tejto príležitosti požehnali minerálne pramene zástupcovia štyroch cirkví pôsobiacich v bardejovskom regióne. Za prvý štvrťrok 2019 navštívilo Bardejovské kúpele o 1 114 osôb viac, ako za rovnaké obdobie minulého roku, čo je nárast cca o 4,5%.
 
Za celý rok 2018 bola celková návštevnosť v Bardejovských kúpeľoch na úrovni 27 834 osôb, čo bolo o 664 osôb (+2,4%) viac ako rok predtým. Kúpele vlani zaznamenali potešiteľný nárast počtu prenocovaní o 5,3%, spolu zaevidovali 271 952 prenocovaní. Celkové tržby kúpeľov za rok 2018 vzrástli medziročne o 7,7% a dosiahli 13,788 mil. EUR, zaznamenali pritom zisk pred zdanením 1,28 mil. EUR. Prepočítaný stav zamestnancov bol 357. Informoval o tom Jaroslav Komora, predseda predstavenstva akciovej spoločnosti Bardejovské kúpele.
 
,,Nárast prenocovaní ovplyvnilo zväčšenie kapacity kúpeľov o 36 postelí, vyššia ročná percentuálna obsadenosť a vyšší záujem o služby, ktoré naše kúpele ponúkajú. Podiel zahraničných klientov sa pohyboval aj vlani okolo 5%. Prišlo k nám 1 180 klientov a zaznamenali sme 7 347 prenocovaní. Najviac ich pochádzalo z ČR, Poľska a rusky hovoriacich krajín (Ukrajina, Rusko, Bielorusko). Zahraniční klienti prichádzajú spravidla na 6 nocí a rusky hovoriaci klienti ostávajú na 10 až 14 nocí. Slovenskí klienti preferujú kratšie pobyty, okrem klientov zdravotných poisťovní, kde je dĺžka pobytu presne stanovená na 21, alebo 28 dní,“ komentoval vývoj J. Komora.
 
Príspevok na rekreáciu 
 
Dodal, že kúpele veľmi uvítali propodnikateľské opatrenia vlády v oblasti kúpeľníctva a cestovného ruchu, ako zníženie DPH z 20 na 10% a tohtoročnú novinku - príspevok štátu na rekreáciu. Príspevky začali využívať zamestnanci väčších podnikov vo veľkom aj v Bardejovských kúpeľoch. Pacienti si po absolvovaní pobytu, na ktorý majú nárok aj so svojimi rodinnými príslušníkmi, vyzdvihnú účtovné doklady, ktoré si nechávajú preplatiť u svojho zamestnávateľa.
 
Nový generálny riaditeľ 
 
Nový generálny riaditeľ Pavol Menšík, ktorý nastúpil do funkcie 1.mája 2019 k rozvoju kúpeľov uviedol: ,,Priestor pre ďalší rast vidíme v kongresovej a incentívnej turistike, kde zvyšujeme vyťaženosť štvorhviezdičkového kongresového hotela Alexander. Potenciál rastu mu zabezpečuje vysoká úroveň ubytovania a služieb, výnimočná kuchyňa a vlastné wellness. Budeme pokračovať aj budovaní značky kráľovských kúpeľov s využitím zrekonštruovaného historického hotela Alžbeta, v ktorom sa v minulosti liečila cisárovná Alžbeta, zvaná Sisi. Romantika bývania v jej apartmáne, ale aj množstvo replík a predmetov z jej života, stále priťahujú hlavne ženské návštevníčky. Rezervy sú aj v počtoch zahraničných návštevníkov. Tradične však ich počty sú závislé predovšetkým na dopravnej infraštruktúre, chýbajúcich diaľniciach a letiskách.“
 
V závere roka by sme radi kompletne zrenovovali prvé poschodie v hoteli Ozón, upravili terasu a schody pred týmto hotelom. V tohtoročnom investičnom zámere máme i kompletnú výmenu dlažby pred Kúpeľnou kolonádou a rekonštrukciu viliek Eta a Marína
 
Technický riaditeľ Bardejovských kúpeľov, a. s., Jozef Bača, poznamenal: ,,V roku 2019 nemajú Bardejovské kúpele v pláne veľké investičné aktivity. Zatiaľ sa nám podarilo zrekonštruovať budovu Kúpeľnej Dvorany za cca 230 tis. EUR, ktorá slúži pre klientov na večerné zábavy, usporiadanie osláv, svadieb a iných udalostí. Okrem iného tam zabezpečujeme aj stravovanie pre našich zamestnancov. V závere roka by sme radi kompletne zrenovovali prvé poschodie v hoteli Ozón, upravili terasu a schody pred týmto hotelom. V tohtoročnom investičnom zámere máme i kompletnú výmenu dlažby pred Kúpeľnou kolonádou a rekonštrukciu viliek Eta a Marína.“
 
Dodal, že naďalej platí zásada, že tempo modernizácie kúpeľov je prispôsobené generovaniu vlastných zdrojov na splácanie pôžičiek. Rozvojové zámery na najbližšie roky počítajú s obnovením hotela Dukla a jeho prístavbou, výstavbou 9 jamkového golfového ihriska, vonkajším wellness hotela Ozón, s novými parkovacími plochami, novou promenádou a svojráznou „šarišskou karčmou“. Za posledné desaťročie kúpele investovali do svojho rozvoja, vrátane liečebnej starostlivosti, ubytovania a športového vyžitia pre klientov, cca 15 miliónov EUR.
 
Športový areál 
 
,,Budúci športový areál neďaleko od vstupu do areálu kúpeľov bude mať na ploche 24 ha golfové ihrisko s 9 jamkami. Výška investície s celým zázemím predstavuje zhruba 1,2 milióna EUR, ale areál bude postavený po častiach, tak ako sa podarí vykúpiť pozemky. Projekčne je pripravená i promenáda, ktorá bude smerovať k hotelu Alžbeta.
 
Onedlho by sme mali začať s výstavbou vonkajšieho wellness hotela Ozón, s odhadovanými nákladmi cca 2 mil. EUR, kde bude aj vonkajší nerezový bazén. Pokračujú prípravné práce na svojráznu 'šarišskú karčmu' v budove zvanej Karoly, ktorá má teraz štatút národnej kultúrnej pamiatky. V spolupráci s mestom Bardejov, by sme radi pripravili spoločnú investíciu parkovacieho domu na terajšom parkovisku pri vstupe do kúpeľov. Najnáročnejšia rekonštrukcia čaká historický hotel Dukla (pôvodne hotel Sczéchenyi, neskôr Slávia), ale čas výstavby a predpokladané náklady nie sú uzavreté, odhady sú na úrovni cca 12 mil. EUR. Z pôvodnej stavby zostane skelet a pribudne prístavba pre cca 150 osôb,“ konštatoval J. Bača.
 
 Deň detí v kúpeľoch znova zaujal
 
Ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s., Tamara Šatanková k tomu poznamenala: ,,Tento rok organizujeme opäť množstvo kultúrnych spoločenských aktivít, hlavným ťahákom bude: Otvorenie Kúpeľnej sezóny, Bardejovské Kúpeľné dni, Pivný festival a Vínny festival. V rámci pobytových balíkov máme zvýhodnené pobyty v hoteli ALEXANDER s názvom LETO a veľmi výhodný pobyt SENIOR ŠPECIÁL s plnou penziou a procedúrami.“
 
Personálno – prevádzková riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s., Elena Romanová k tomu dodala: ,,Novinkou tohtoročnej sezóny je náučný chodník po stopách cisárovnej Sisi, ktorý povedie od hotela Alexander po lesnej cestičke až k hotelu Alžbeta. Kaviareň v hoteli Ozón dostala koncom mája nový šat i meno: ,,Kaviareň SISI“.
 
V Bardejovských kúpeľoch sa liečia onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva a ženské ochorenia. Kúpele si vychutnávala cisárovná Alžbeta, ale aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska. Viac informácií na: www.kupele-bj.sk
(15:25, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár