Žiaci ZŠ B. Krpelca s literárno-dramatickým pásmom Oslobodenie

525x
28. Máj 2019
Na hrôzy vojny sa nesmie zabudnúť
Videoreportáž
 
Deň víťazstva nad fašizmom je nepochybne jeden z najvýznamnejších medzníkov v našich novodobých dejinách. Je preto prirodzené, že by sme naň nemali nikdy zabudnúť a pripomínať si hrôzy vojny čo najčastejšie. A možno ešte o niečo viac v dnešnej dobe, keď sa u mladých ľudí čoraz častejšie stretávame s prejavmi rasizmu, extrémizmu a radikalizmu.
 
Žiaci Základnej školy Bartolomeja Krpelca v Bardejove si pripravili literárno-dramatické pásmo Oslobodenie, ktoré pozostávalo z troch častí. V úvodnej časti žiaci zahalení v čiernom prednášali literárny text pripomínajúci hrôzy vojny a holokaustu. Dojímavé výpovede umocňovalo ich umelecké stvárnenie a záverečný obraz 1. časti, kde niektorí z nich stáli so sklonenou hlavu, iní kľačali či sedeli na zemi, bol skutočnou obžalobou. Prvá časť končila modlitbou.
  
Prepojením medzi oboma časťami bola prepracovaná pieseň Klam, ktorá poukazovala na zabudnuté hrôzy vojny.
 
Pozrite si fotogalériu:
 
Po jej doznení žiaci postupne zhadzovali čierne plášte a v bielej blúzke na znak slobody prinášali divákom myšlienky, ktoré boli oslavou víťazstva a dlho očakávaného mieru a poďakovaním tým, ktorí bojovali za to, aby sme dnes mohli žiť v mieri. Vzápätí sa 50 bielych balónov vznieslo k nebu s odkazom vďaky pre všetkých, ktorí už nie sú medzi nami.
 
Poslednou časťou záverečného výstupu bolo položenie kytice kvetov k Pomníku vďaky a priateľstva v Bardejove.
 
"Zapojila sa 8.A trieda, všetkých 25 žiakov, ktorí pomáhali. Pripravovali sme sa dosť dlho na to a sme radi, že sme mali takúto vďačnú divácku kulisu, že dôstojne vzdali úctu a pamiatku," prezradila triedna učiteľka Janette Lišivková.
 
Aj dnes, po 74 rokoch od ukončenia 2. svetovej vojny nesmieme zabudnúť. Zabudnúť na tých, ktorí trpeli, bojovali, umierali. Nezmyselne umierali. Pretože národ, ktorý si nepamätá alebo nechce pamätať hrôzy vojny, musí tú hrôzu prežiť ešte raz. A to nikto z nás určite nechce.
(17:30, red)
 
Diskusia
Pridať komentár