Deti sa naučili všetko o darkyni života na zemi

1957x
15. Máj 2019
Včela ako spoločenský hmyz – darkyňa života na zemi
Deti zo ZŠ Raslavice
 
Dňa 24.4.2019 sa v ZŠ v Raslaviciach uskutočnil projektový deň pre žiakov druhého ročníka, kde hlavnou témou bolo „Spoločenstvo včiel“.
 
Na prvých dvoch hodinách žiaci vyrábali hotely pre užitočný hmyz z odpadového materiálu (plast, plech, slama, papier....) v tvare včielky. Po tejto kreatívnej činnosti žiakov nasledovala prednáška s praktickou ukážkou. Tento deň lektoroval Mgr. František Vrabeľ, ktorý je dlhoročným odborníkov v tejto oblasti. Pred samotnou prednáškou si pán lektor zistil, aká je vedomostná úroveň žiakov v tejto problematike a to samozrejme krátkym vstupným testom.
 
Žiaci sa dozvedeli o stavbe tela jednotlivých členov včelieho spoločenstva, o úlohách, ktoré v ňom plnia, ako spoločenstvo žije, kde niekedy žili včely, o tom, ako dlho trvá vývojové štádium a dĺžka života jednotlivých členov, o tom, že včelie bodnutia majú priaznivý účinok a mnoho iných zaujímavostí. Dozvedeli sa aj o tom, že včely produkujú rôzne biologicky vysoko hodnotné produkty ako je med, včelí jed, vosk, propolis a materská kašička a o ich využití.
 
Nasledovalo overenie získaných vedomostí výstupným testom. Využili sme medzipredmetové vzťahy, ale plnili sme aj prierezové témy. Tohto dňa sa zúčastnili rodičia žiakov, ale svojou návštevou nás poctil aj riaditeľ školy Mgr. Martin Klempay. Žiaci sa každému chceli pochváliť aj naučenou piesňou „Včielka Maja“.
 
Na záver vyrobené hmyzie hotely boli žiaci zavesiť vonku na liesku. A už len čakať, kedy sa hmyz nasťahuje. Všetci prítomní zažili krásne odpoludnie, ale čo je najdôležitejšie, že žiaci si určite budú pamätať, že včielka ako spoločenský hmyz je darkyňa života na zemi.
(10:56, Mgr. A. Vrabľová, ZŠ v Raslaviciach)
 
Diskusia
Pridať komentár