Jednosmerka na moste pri Hrubej bašte robí problém občanom už niekoľko rokov

2445x
12. Máj 2019
BLOG: Petíciu za obnovenie obojsmernej premávky na moste pri Hrubej bašte podpísalo vyše 40 občanov
Problémový most je vyznačený červenou šípkou 
 
Mesto Bardejov zaviedlo v roku 2016 jednosmernú premávku na moste spájajúcom ul. Pod Lipkou s Ul. Krátky rad (pri Hrubej bašte), v súčinnosti s Okresným úradom Bardejov a Okresným dopravným inšpektorátom Bardejov, ktoré rozhodli o zmene organizácie dopravy v tejto lokalite.
 
Vyrobil sa tak problém pre ľudí žijúcich na uliciach Pod Lipkou, Postajok, Pod Kalváriou a Krátky riadok. Teraz žiadajú petíciou nápravu.
 
Vzniknutý problém spočíva v tom, že do spomenutých lokalít sa zablokovaním prechodu cez most pri Hrubej bašte (od hlavnej ulice) dá dostať len obchádzkami, ktoré nielen že predĺžili trasu prechádzajúcich aút, ale nevyhovujú ani bezpečnosti na úzkych a neprehľadných uliciach Krátky riadok, Pod Kalváriou a Postajok.
 
Na ulici Pod Kalvárou je situácia najhoršia kvôli prudkým a úzkym zákrutám. Keďže sú tieto ulice obojsmerné, je nemožné najmä na ul. Pod Kalváriou, aby sa tam obišli dve autá.
 
Na uliciach Krátky riadok a Postajok sa autá obchádzajú tak, že vodiči zachádzajú do súkromných pozemkov mimo ulicu, alebo musia cúvať aj vyše 100 metrové úseky. Situácia je ešte horšia v zimnom období pri napadanom snehu.
 
V budúcnosti ďalšie komplikácie 
 
V krátkej budúcnosti sa dajú očakávať aj ďalšie komplikácie vzhľadom na výstavbu v tejto lokalite (napr. novo postavená bytovka na ul. Postajok 13 pre 8 bytových jednotiek).
 
Petičný výbor, ktorý žiada nápravu sa obrátil písomne aj na zainteresované inštitúcie – Mesto Bardejov, Dopravný inšpektorát Bardejov a Okresný úrad Bardejov.
 
Dopravný inšpektorát sa vyjadril, že predložil viacero návrhov na zvýšenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, ale že v predmetnej veci nakoniec rozhodol príslušný cestný správny orgán, ktorým je Okresný úrad Bardejov.
 
Okresný úrad sa vice versa vyhovoril na dopravný inšpektorát s tým, že cestný správny orgán (okresný úrad) môže určovať používanie dopravných značení a ich zmeny len so súhlasom dopravného inšpektorátu, ktorému v tomto prípade vyhovel.
 
Čiže, jedny sa vyhovárajú na druhých, a druhí na prvých. Petíciu za obnovenie obojsmernej premávky na moste pri Hrubej bašte podpísalo vyše 40 občanov z danej lokality. Sú názoru, že tento krok odťaží premávku na zmienených úzkych nebezpečných uliciach, čím sa aktuálne problémy eliminujú.
 
Obojsmerná premávka na moste bola aj v minulosti (s prednosťou pre vozidlá prichádzajúce na most z hlavnej cesty). Ak orgány boli nútené riešiť nejakú situáciu na hlavnej ceste, stačilo na ul. Krátky rad pridať jeden odbočovací pruh vľavo na most na mieste, kde sú aktuálne nakreslené zbytočné zebry, alebo nájsť iné riešenie, ktoré nezaťaží ostatné ulice.
(14:58, P. Pilip, predseda petičného výboru, * BLOG / Redakcia do blogov nezasahuje, ani sa s príspevkami nijako nestotožňuje)
Diskusia
Pridať komentár