Aj Bardejovčania si pripomínajú smrť Ježiša Krista

1385x
19. Apríl 2019
Veľký piatok
 
Kresťania si na Veľký piatok pripomínajú potupnú smrť Ježiša Krista na kríži. Evanjelici ho považujú za najvýznamnejší sviatok, pretože Syn Boží dokončil dielo vykúpenia sveta.
 
Ježiš Kristus bol ukrižovaný na vrchu Golgota cisára Tibéria a Pontského Piláta. Namiesto sv. omše sa v rímskokatolíckych kostoloch alebo na kalváriách miest a obcí predpoludním konajú pobožnosti krížovej cesty.
 
V Bardejove to boli napríklad krížové cesty. Popoludní, väčšinou o 15.00 hod., sa v kostoloch uskutočňujú veľkopiatočné obrady utrpenia a smrti Pána Ježiša Krista.
 
Tieto obrady pozostávajú z bohoslužby slova, modlitby veriacich, poklony Svätému krížu a sv. prijímania. Ježišovu smrť pripomína aj liturgická farba - farba krvi. Na niektorých miestach sa nezvoní, len rapká od štvrtku do soboty večera.
 
Na evanjelických službách Božích sa čítajú a spievajú pašie, prisluhuje sa Večera Pánova.
 
Počas Veľkého piatka sa zachováva pôst - nejedáva sa mäso.
 
Obrady počas Veľkého piatka: Bazilika: 15.00 hod., Kláštor: 17.00 hod., Vinbarg: 15.00 hod., Anna: 15.00 hod., Poštárka: 15.00 hod., Bardejovská Nová Ves: 15.00 hod., Družba: 15.00 hod., Bardejovské Kúpele: 15.00 hod. 
(13:19, red) 
Diskusia
Pridať komentár