GYMOŠ ako prvý v histórii tretíkrát zlatý na Štúrovom pere

1739x
15. Apríl 2019
Zlaté Štúrovo pero znova do Bardejova
 
Prvenstvo putovalo do Bardejova 
 
Po roku vo Zvolene znova vyhodnotili najlepšie študentské časopisy. V kategórii stredoškolských časopisov sa opäť najviac darilo Spojenej škole Juraja Henischa z Bardejova.
 
Časopis Gymoš prvenstvo získal už po tretí raz (prvý raz v roku 2015, potom v roku 2016 a teraz, v roku 2019), čím vytvoril nový rekord.
 
V Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene sa zišli mnohí mladí novinári, ktorých napĺňa práca s textom. Okrem ocenených časopisov odborná porota vyhodnotila aj jednotlivcov.
 
V dvadsiatom piatom ročníku sa do súťaže prihlásilo deväťdesiat časopisov, z toho 69 bolo stredoškolských. Novinárske príspevky poslalo päťdesiat stredoškolákov.
 
Časopis Gymoš zo Spojenej školy Juraja Henischa z Bardejova v kategórii stredoškolských časopisov a ZUMAG z Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku v kategórii vysokoškolských časopisov sa na tento rok stali držiteľmi Zlatého Štúrovho pera v rámci celoslovenskej novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero.
 
Vyhodnotenie a odovzdanie cien bolo v sobotu v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene. Študenti SŠJH zlato získali už tretí raz. Okrem toho Gymoš zvíťazil aj v kategórii Finančné príspevky a šéfredaktorka Erika Babčáková získala v jednotlivcoch Prémiu Literárneho fondu.
 
„Keď sme pred tromi rokmi ako prvý časopis na Slovensku dokázali obhájiť víťazstvo v súťaži a zároveň sme sa zaradili k dvom časopisom, ktoré dokázali Štúrovo pero vyhrať dvakrát, bol som si istý, že najskôr túto cenu tretíkrát získa niekto z nich. Navyše som v poslednom období mal pocit, že aj keď sme na vysokej úrovni, akosi stagnujeme. Preto som čakal, že sa umiestnime v prvej trojke, ale víťazstvo som nepredpokladal,“ uviedol pre portál ahojbardejov.sk Branislav Boďo, pedagóg zo spojenej školy.
 
„Už po prvom dni som mal veľmi dobré pocity, hodnotenia dvoch porotcov, Patrika Hermana a Lukáša Dika, nás napĺňali nádejou. Vo Zvolene sa ale hovorí, že ste takí dobrí, ako vám to povie tretí porotca Pavol Vitko. A ten nás čakal až v sobotu. Keď skončil, bol som si istý, že budeme spokojní a, priznám sa, tajne som dúfal vo víťazstvo,“ pokračoval Boďo, ktorý celú redakciu Gymoša zastrešuje.
 
„Som na svojich študentov neskutočne hrdý. Tretie víťazstvo patrí hlavne im. Len škola, ktorá má časopis, dokáže pochopiť, aké ťažké je vydať čo len jedno kvalitné číslo. A oni sú schopní pripraviť ho každý mesiac už osem rokov. A vždy k prvému dňu v mesiaci, čo ich výkon umocňuje. Ale som si istý, že hovorím aj za nich, keď poviem, že ten pocit, ktorý nezažijete nikde inde, len na Štúrovom pere, za tú námahu stojí,“ dodal a s úsmevom prezradil, že ak víťazstvo Gymoš o rok znova obháji, na hlave si nechá vystrihať logo úspešného časopisu.
 
Počas dvojdňového programu okrem hodnotenia časopisov prebiehali aj rôzne semináre, diskusie a besedy s viacerými odborníkmi v odbore žurnalistika.
(19:02, red, foto: archív Gymoš)
 
Diskusia
Pridať komentár