Ostanú Bardejovčania počas blížiaceho sa leta bez letného kúpaliska?

3882x
31. Marec 2019
Kúpalisko potrebuje rekonštrukciu
Ostane kúpalisko počas leta zatvorené? 
 
Obyvatelia i návštevníci Bardejova možno ostanú najbližšie leto bez kúpaliska. Reálne hrozí, že kúpalisko pri štadióne ostane počas horúcich dní zatvorené. Jediné kúpalisko v meste nespĺňa hygienické požiadavky, dlhodobo sa do neho vo väčšom neinvestovalo.
 
Práve na poslednom zastupiteľstve, ktoré sa konalo tento štvrtok (28. marca 2019), poslanec Stanislav Soroka načal tému letného kúpaliska. Ozrejmil, že na kúpalisku neprebehli výraznejšie rekonštrukčné práce a požiadal kolegov poslancov, aby schválili tridsať tisíc eur, ktoré by smerovali mestskému podniku služieb a ten by následne športový areál upravil, aby spĺňal aspoň základné požiadavky na otvorenie.
 
Mesto by malo priložiť pomocnú ruku 
 
Správcom kúpaliska je športový klub Partizán Bardejov na čele s prezidentom Sorokom. Ten však tvrdí, že takúto investíciu nedokáže potiahnuť z vlastného a že peniaze na akútne opravy má poskytnúť mesto.
 
„Kúpalisko má viac ako 30 rokov. Je to letné kúpalisko, je otvorené, nie je zakryté. Pod aktuálny stav sa podpísali dlhoročné vplyvy počasia. Nebola tam obrovská investícia, aby mohlo fungovať. Na havarijný stav je potrebných 30 tisíc eur. Doteraz sme robili všetky údržby, staráme sa o celý chod, o zamestnancov, o areál. V zlom stave sú čerpadlá, betónové veci, podložia, dlažby. Prevádzkuje ho Partizán Bardejov a ten nemá peniaze na takéto rozsiahle rekonštrukcie,“ uviedol S. Soroka, ktorý požaduje, aby peniaze na opravy boli schválené pre Bardejovský podnik služieb a aby ich vykonal práve BAPOS.
 
Pozrite si bohatú fotogalériu:
 
Za pravdu mu z časti dáva aj riaditeľ Bardejovského podniku služieb Marián Novický. Ten dal na podnet finančnej komisie vykonať previerku kúpaliska.
 
„Zmapovali sme situáciu, vypracovala sa podrobná správa, kde dnes to bol podľa mňa trošku výstrel do tmy, nečakaná záležitosť. Každý materiál, ktorý vzniká takouto formou musí byť prerokovaný pred zastupiteľstvom v ostatných orgánoch mesta. Takže to je prvá záležitosť. Druhá záležitosť, skutočne to kúpalisko troška zanedbaním tej údržby v priebehu siedmych rokov zo strany nájomníkov sa dostalo do tej fázy, v akej je, mali sme to možnosť vidieť. Je tam ešte jeden väčší problém, ktorý nebol zmapovaný – a to strojovňa, ktorá ako vieme je srdce kúpaliska a tá je ešte v horšom stave ako to ostatné,“ ozrejmil situáciu a pokračoval.
 
„Môžeme tieto práce vykonať a môžeme upraviť, ale iba na základe priamej zákazky, objednávky alebo potom formou takou, že sa to vráti naspäť pod mesto, aby sme mohli upraviť, pripraviť a potom už aj prevádzkovať.“
 
A koľko by akútne opravy stáli? „Pánom Sorokom bolo deklarovaných tridsať tisíc eur, je to ťažko odhadnúť. Prebieha zisťovanie trhových cien, v správe to bude podrobne uvedené. Nevieme presne, koľko stoja čerpadlá, pohonné jednotky. V priebehu týždňa bude dokončená správa,“ uviedol Novický.
 
Pri všetkej úcte k BAPOSU, vidíme, že BAPOS prevádzkuje mestskú športovú halu a tá padá
 
„Nechcem, aby tieto opravy robil ŠK Partizán, ale nech to robí mestský podnik, aby znova nedošlo k napádaniu mojej osoby, skrz toho, že to spravujem. Ten havarijný stav trvá od roku 2016, bolo niečo sľúbené, no nie sú peniaze. Pozývam aj poslancov MsZ, nech sa prídu pozrieť, ako to vyzerá, či to má opravovať ten, kto sa o to stará. Veď pri všetkej úcte k BAPOSU, vidíme, že BAPOS prevádzkuje mestskú športovú halu a tá padá. Prečo ju neopravuje, prečo nemení okná? Chceme to pre ľudí, aby sa dôstojne okúpali, v hygienických podmienkach,“ dodal Stanislav Soroka.
(20:55, red)
 
Diskusia
Pridať komentár