Oslobodenie Bardejova inak

699x
23. Január 2019
Oslobodenie Bardejova inak na ZŠ Komenského v Bardejove
Žiaci si vyskúšali aj dobové oblečenie
 
Základné fakty o oslobodení Bardejova pozná určite každý. Stalo sa to 19. januára 1945, keď vojaci 1. čs. armádneho zboru ZSSR postupne oslobodili mesto Bardejov a priľahlé obce. Bojovalo sa vo veľmi náročných podmienkach, a hoci si to nikto z nás nevie živo predstaviť, dnes sme vojakom za ich obetu a hrdinstvo vďační.
 
Popri známych informáciách sú tu však aj také, ktoré si bežne „nevygúglite“, ale ktoré sa získavajú od tých, ktorí tam boli a ktoré majú nevyčísliteľnú hodnotu. Práve takéto informácie, ale aj reálne artefakty, zbierajú a ďalej šíria bratia Baranoví, ktorí prostredníctvom Múzea na kolesách v spojení s Dobovým táborom, zážitkovým spôsobom približujú žiakom informácie o druhej svetovej vojne.
 
My sme ich pozvali k žiakom z tried pre intelektovo-nadaných na ZŠ na Komenského ulici 23 v Bardejove, aby sa pri príležitosti oslobodenia Bardejova dozvedeli aj niečo iné, ako iba už osvojené fakty. A tých informácií bolo viac než dosť. Vedeli ste napríklad, že vojaci si prilby na zimu natierali vápnom? Žiaci si vyskúšali dobové oblečenie a prilby, či podržali si v ruke zbraň, aby zistili, ktorá patrí nemeckému a ktorá sovietskemu vojsku.
 
Pozrite si bohatú fotogalériu:
 
Na vlastnej koži okúsili ako vojaci spali, či akým spôsobom odnášali ranených z bojiska. Už vtedy bojovali aj ženy a zastávali rovnaké funkcie ako muži. A keď sa chceli poparádiť, tak museli použiť to, čo bolo k dispozícii, ako napr. rozdrvená tehla namiesto rúžu a farby na líca. Dozvedeli sa ako vojaci riešili svoje maskovanie v závislosti od ročného obdobia i to, ako prebiehala taká navigácia tankistu. Informácií bolo neúrekom, podaných s nadhľadom, no predsa trefne, približujúc nášmu publiku náročný život vojakov na fronte.
 
Opäť sme zistili, že keď sa stretne talent a zanietenosť, podškrtnuté štipkou humoru a herectva, dá sa aj z náročnej témy urobiť nezabudnuteľný zážitok obohatený o veľa nových vedomostí. No čo viac, Múzeum na kolesách u mladej generácie udržiava akýsi plameň poznania toho, čo obetovali naši predkovia, aby sme my mohli žiť v mieri.
(E. Baldovičová, A. Tribusová)
 
Diskusia
Pridať komentár