Nezabudnite zaplatiť miestne dane a poplatky

626x
18. Január 2019
Miestne dane a poplatky 
Bardejovčania musia platiť
 
Úvod roka je z pohľadu občana tradične spojený aj s povinnosťami voči správcovi miestnych daní a poplatkov, preto Vám pripomíname, na čo by ste v tomto často hektickom novoročnom období rozhodne nemali zabudnúť.
 
Daň z nehnuteľností
 
Mesiac január je v zmysle platnej legislatívy obdobím na podávanie daňových priznaní k dani z nehnuteľností. Na túto skutočnosť by nemali zabudnúť občania, u ktorých došlo v priebehu roka 2018 k skutočnostiam majúcim vplyv na výšku dane z nehnuteľností.
 
Daňové priznanie k dani z nehnuteľností musí do 31. januára 2019 podať každý, komu v priebehu uplynulého roka nejakým spôsobom (napr. kúpou, darom, dedením) vznikol alebo zanikol vlastnícky vzťah k nehnuteľnému majetku (t. j. pozemku, stavbe alebo bytu), alebo u neho nastali zmeny majúce vplyv na výšku dane.
 
Napríklad ak v roku 2018 došlo k zmene (preklasifikovaniu) druhu pozemku, zmene výmeru pozemku, ak bolo vydané právoplatné stavebné povolenie či kolaudačné rozhodnutie.
 
Daňovník je povinný v priznaní uviesť všetky skutočnosti rozhodujúce na výpočet dane, samotnú výšku dane však nevypočítava, tú vypočíta správca dane.
 
Pri nadobudnutí nehnuteľností sa občania stávajú vlastníkmi vkladom do katastra nehnuteľností. Z uvedeného dôvodu je vhodné spolu s daňovým priznaním predložiť aj kópiu právoplatného rozhodnutie správy katastra z ktorého je zrejme, kedy bol povolený vklad v katastri, prípadne kópiu kúpnej zmluvy, darovacej zmluvy, právoplatného osvedčenia o dedičstve a pod.
 
Je potrebné pripomenúť, že pre vyrubenie dane z nehnuteľností je rozhodujúci stav k 1. januáru zdaňovacieho obdobia a na zmeny skutočností, ktoré nastanú v priebehu zdaňovacieho obdobia sa neprihliada. To znamená, že na zmeny, ku ktorým dôjde v priebehu roka 2019 sa prejavia až v roku 2020. Jedinou výnimkou je vznik, resp. zánik vlastníckeho práva k nehnuteľností v rámci dražby a v rámci dedičského konania, kedy sa vypočíta alikvotná časť dane tak pre nového, ako aj pôvodného majiteľa nehnuteľnosti.
 
Vyplnené daňové priznanie môžu občania podať priamo u správcu dane (Mestský úrad Bardejov, Radničné námestie č. 17, 1. poschodie, č. dverí 1, 2 – FO a 3 - PO), alebo na podateľni Mestského úradu (Radničné námestie č. 16, prízemie, č. dverí 2).
 
Poplatok za komunálne odpady
 
Mesiac január je taktiež obdobím na splnenie oznamovacej povinnosti k miestnemu poplatku za komunálne odpady pre tých občanov, ktorí sa k uvedenému dátumu vedia preukázať dokladmi oprávňujúcimi ich k uplatneniu si úľavy na uvedenom poplatku na rok 2019.
 
Týka sa to najmä osôb, ktoré študujú formou denného štúdia mimo územia mesta Bardejov a osôb, ktoré sa zdržiavajú mimo miesta svojho trvalého pobytu viac ako 90 dní v zdaňovacom období z dôvodu výkonu zamestnania, vrátane práce vykonávanej turnusovým spôsobom.
 
V týchto prípadoch sa základná sadzba poplatku (t. j. 27,01 € na osobu a rok) vynásobí koeficientom 0,3.
 
Dokladmi odôvodňujúcimi použitie príslušného koeficientu sú napr. potvrdenie o návšteve školy, potvrdenie od zamestnávateľa, pracovná zmluva a pod. a predkladajú sa priamo na oddelení daní a poplatkov (Mestský úrad Bardejov, Radničné námestie č. 17, 1. poschodie, č. dverí 4).
 
Pri predkladaní uvedených dokladov je dôležité, aby sa jednalo o aktuálne doklady týkajúce sa príslušného zdaňovacieho obdobia.
 
Len predložením uvedených dokladov v termíne do 31. januára získa občan garanciu, že úľava na poplatku bude zohľadnená už v prvotných rozhodnutiach o vyrubení poplatku, ktoré budú poplatníkom expedované v priebehu mesiacov marec a apríl.
 
Tí poplatníci, ktorí doručia príslušné doklady po určenej lehote, t. j. po 31. januári, budú povinní vypísať predpísané tlačivo (žiadosť) o zmene poplatku a to na podateľni mestského úradu (Radničné námestie č. 16, prízemie, č. dverí 2). Pri určení výšky poplatku sa príslušný koeficient použije až k dátumu skutočného predloženia dokladov a príslušnej žiadosti a úľava sa zohľadní až následne v dodatočnom rozhodnutí o znížení poplatku.
 
Celkom na záver doporučujeme občanom, aby tieto povinnosti zbytočne neodkladali na poslednú chvíľu a tým sa vyhli prípadnému čakaniu v dlhých radoch, ktoré je charakteristické práve pre posledné dni pred uplynutím lehoty.
(9:33, bardejov.sk)
 
 
Diskusia
Pridať komentár