Bardejovská hudobná skupina SLNOVRAT získala významné ocenenie

2547x
04. Január 2019
Krajská samospráva ocenila významné osobnosti a kolektívy 
Slnovrat na hudobnej scéne pôsobí už dve desaťročia 
 
Prešovský samosprávny kraj udelil najvyššie krajské ocenenia. Ceny Prešovského samosprávneho kraja a Ceny predsedu Prešovského samosprávneho kraja za rok 2018 získali tento rok ôsmi laureáti vrátate Folkovej hudobnej skupiny Slnovrat z Bardejova.
 
Osobnosti a inštitúcie, ktoré sa významnou mierou zaslúžili o rozvoj regiónu a jeho prezentáciu doma i v zahraničí si prevzali na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského Cenu PSK. Samospráva odovzdala ocenenia už po pätnásty krát.
 
„Aj tento rok mi bolo nesmiernou cťou byť v spoločnosti inšpiratívnych osobností a kolektívov, ktoré tvrdou prácou, vytrvalosťou a húževnatosťou dosiahli mimoriadne výsledky. Som veľmi rád, že sme ich úspechy, ktoré neraz presiahli hranice Prešovského kraja i Slovenska, mohli dnes oceniť,“ povedal predseda PSK Milan Majerský.
 
Folková hudobná skupina Slnovrat 
 
Cenu predsedu PSK získala aj Folková hudobná skupina Slnovrat za významný prínos k rozvoju folkovej hudby na Slovensku a za dlhoročnú reprezentáciu Prešovského kraja.
 
Skupina vznikla v roku 1998 v Bardejove na základoch spirituálu SURSUM CORDA (srdce nahor). Ako povedal svojho času jeden zo zakladateľov skupiny Ľudovít Billý, „Slnovrat preto, lebo je to jeden z najdlhších dní v roku, v ktorom máme viac času na odpúšťanie, Lásku, Boha, vzťahy...“
 
Základom hudobného štýlu skupiny je folk, folkrock, ale v ich skladbách badať aj vplyv džezu, blues, ľudoviek, country, vážnej hudby, cigánskych románc či renesančnej hudby. S vtipnými textami odrážajúcimi slovenskú spoločenskú realitu dokážu zaujať široké spektrum poslucháčov. Verných fanúšikov si našli nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Svedčia o tom umiestnenia v hitparádach, ale aj koncertovanie na festivaloch Porta, Záhrada, Poetická lýra, Koncerty Populáru, Blues na Dunaji, Ostravský folkový kolotoč či Martinské Folkfórum. Zúčastnili sa na projekte Uhorský Simplicissimus Daniela Speera a Jána Albrechta.
 
Pozrite si fotogalériu:
 
Za samozrejmú sa považuje spolupráca s profesionálnymi divadlami a televíziou, pre ktorú natočili viacero klipov a ktorá ich tvorbe venovala tri časti televízneho cyklu Pesničkári slovenskí. Slnovrat má na svojom konte päť albumov – Telegram, O nás..., JKS, Brány a výročné s jubilujúcim názvom „20“.
 
Obsadenie skupiny sa v priebehu rokov menilo, nové posily priniesli vždy niečo, čím sa skupina ďalej vyvíjala a rástla. Hlavnou myšlienkou Slnovratu je však kresťanské posolstvo, ktoré tu pretrvalo od doby jej vzniku.
 
„Je pre nás veľkou cťou dostať takéto ocenenie a zároveň záväzkom k tomu, aby sme boli naozaj na pódiách pravdivý. Lebo asi to najviac oslovuje našich fanúšikov. Sme štyria chlapi, ja hrám na šesťstrunovej gitare a spievam, Peter Harčár hrá na basovej gitare a takisto spieva. František Hejo Tkáč hrá na klávesoch a spieva a na perkusiách hrá Samko Tkáč,“ prezradil pre portál ahojbardejov.sk líder kapely Ľudovít Billý.
(15:27, red, L. Heilová, foto: red, slnovrat)
 
Marek Luterančík
04.01.2019 17:48
Najlepší
Gratulujem chlapci k skvelemu uspechu :)
Pridať komentár