Prepojili dva skvosty - mesto UNESCO Bardejov a svetoznáme Bardejovské Kúpele

1672x
03. Január 2019
Turistický singletrack Herkules poslúži peším i cyklistom
Videoreportáž
 
Plynulé prepojenie Bardejovských Kúpeľov s mestom Bardejov priniesol nový turistický singletrack HERKULES pre cyklistov i peších, ktorý realizovala Oblastná organizácia cestovného ruchu „ŠARIŠ“ – Bardejov. So samotnou realizáciou sa začalo 1. októbra 2018. Začína pri benzínovej pumpe na Duklianskej ulici a končí pod salašom, kde sa napája na asfaltový chodník smerujúci do kúpeľov.
 
„Myšlienka sa zrodila pred niekoľkými rokmi a navrhol som to pre Oblastnú organizáciu Šariš Bardejov, že pokiaľ nie je možnosť prepojenia mesta Bardejov asfaltovým chodníkom, ktorý bol požadovaný od návštevníkov nášho regiónu, tak som navrhol alternatívne riešenie, dočasné, tzv. turistický chodník, singletrack, rodinný singletrack.
 
Vzhľadom na to, že už máme niekoľko rokov skúsenosti s budovaním takýchto chodníkov v lesoparku v Bardejovských Kúpeľoch a jednalo sa hlavne o singletracky ako Family, Čerešenka, Napoleon, tak mojím ďalším návrhom bolo, aby sme zrealizovali tento chodník, po neustálej požiadavke návštevníkov, že kedy niečo také bude, prepojenie medzi mestom a kúpeľami,“ prezradil riaditeľ OOCR Šariš Bardejov Radomír Jančošek.
 
Samotná realizácia prebiehala približne mesiac, no najdlhšie trvalo vytýčenie celej trasy a stretnutia s majiteľmi pozemkov.
 
Pozrite si fotogalériu:
 
„Najťažšie bolo stretnutie s majiteľmi pozemkov a oboznámiť ich s našou realizáciou alebo s našou myšlienkou. Bolo ťažké im niečo ukázať, pokiaľ nemali sami jasnú predstavu o čo sa jedná, lebo takýto chodník nie je typický chodník, je to taký prírodný chodník a kopíruje terén, má samostatnú šírku, dĺžku, “ doplnil R. Jančošek.
 
Celý chodník je dlhý 1,3 kilometra a široký je 2,2 metra. Určený je pre všetkých návštevníkov regiónu, nie len pre samotných Bardejovčanov.
 
„Využívať ho môžu turisti, peší turisti, horský cyklisti, elektrobicykle. Nie je určený pre cestné bicykle, tí musia využívať asfalt,“ dodal na záver riaditeľ.
 
Na začiatku chodníka pri benzínovej pumpe sa nachádza aj prístrešok, pri ktorom si návštevníci môžu oddýchnuť a načerpať nové sily. Nechýbajú ani smerové tabule, ktoré návštevníkov informujú, či idú správne, akú dĺžku prešli alebo koľko metrov im ešte ostáva do cieľa.
(15:58, red, Z. Šinaľová)
 
Diskusia
Pridať komentár