Šikovní mladí hokejisti z Bardejova

2160x
02. Január 2019
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE 
Vytvorené majú výborné podmienky 
 Rozhovor s trénerom Mojdisom nájdete v priloženom videu
 
Základnú časť majú za sebou mladí hoke­jisti z klubu Mládež HC 46 Bardejov. Piataci i šiestaci posledným zápasom proti Popra­du ukončili náročný rok 2018. Záujem o mládežnícky hokej stúpa, veď chlapci majú v klube vytvorené výborné podmienky.
 
O piatakoch sa hovorí na celom východe
 
„Najväčšia spokojnosť je s piatakmi, dosa­hovali fantastické výsledky. Rozprávalo sa o tom po celom východnom Slovensku, akých šikovných máme piatakov. Prvých sedem kôl sme neokúsili trpkosť prehry, dokonca sa nám podarilo vyhrať v Košiciach, čo si myslím, že tu dlho nebolo. Výsledky sa dostavujú, chlapci na sebe makajú. Majú vytvorené veľmi dobré podmienky. Snažíme sa, aby mali presne to, čo majú mať. Musím povedať, že je to na veľmi dobrej úrovni,“ prezradil tréner piatakov Vladimír Mojdis.
 
Piataci navštevujú hokejové triedy na ZŠ s MŠ Pod Vinbargom, ktorá im vytvára takisto veľmi dobré podmienky nielen pre vyučovanie, ale aj pre šport. Káder piatakov dopĺňajú chlapci zo štvrtého ročníka a do Bardejova takisto chodia chlapci zo Sabino­va.
 
„Najnovšie tu chceli prísť aj dvaja chlapci z PSK, z prešovského klubu, tak som rád, že aj z iných klubov k nám chcú chodiť,“ pokračoval V. Mojdis.
 
Bardejovčania po poslednom zápase zapózovali 
 
Pri šiestakoch je menej hráčov, no Bardejovu vypomáha klub zo Sabinova. Obe kategórie trénujú spolu. „Majú vytvorené veľmi dobré podmienky, aj čo sa školy týka. Ich triedna učiteľka chlapcov chváli, že sa učia, čiže nie je to len o hokeji, ale aj o tom, že majú do­bré výsledky v škole. Tréningy majú štyri krát v týždni a jeden deň chodia aj do telocvične, kde sa im venuje atletický tréner,“ dodal V. Mojdis.
 
V hokeji je brankársky post dôležitý
 
Stanislav Mojdis má na starosti brankárov. V klube Mládež HC 46 Bardejov ich je dokopy dvanásť, v najmladšej kategórii sú traja, pri piatakoch a šiestakoch takisto traja. Brankári sa striedajú a každý z nich dostáva v bráne príležitosť. Konkurencia na brankárskom poste znamená, že chlapci na sebe pracujú tvrdo a vždy sa chcú dostať do brány.
 
Dôležité je držanie tela
 
„Brankárom sa na každom tréningu venujem individuálne. Brankárov si zoberiem nabok a spolu si prechádzame všetky cvičenia. V hokeji je brankársky post veľmi dôležitý a ak by sme dali deťom zlé základy, tak to potom do budúcna nemá význam.
 
Učia sa aj po anglicky
 
Základ je základný postoj, keď brankár nebude vedieť stáť v bráne, nebude z neho brankár. Ťažko sa prerába z hráčskeho postu na post brankársky. Dôležité je držanie tela, ako držať lapačku, aby jednoducho brankár vedel, kde má stáť a kedy má urobiť aký zákrok. Snažíme sa im vštiepiť aj terminoló­giu v angličtine, aby ak v budúcnosti išli do in­ého klubu, aby vedeli, čo od nich tréner chce. Takisto aj v brankárskych kempoch sa použí­vajú výrazy v angličtine,“ vymenoval Stanislav Mojdis.
 
Šimon Mojdis sa chce dostať do NHL Piatak Šimon Mojdis, syn trénera Vladimíra Mojdisa, sa hokeju venuje od troch rokov. V budúcnosti by sa chcel dostať do zámoria.
 
„Začiatok sezóny sme mali veľmi dobrý, no posledné zápasy nám veľmi nevyšli a zača­li sme prehrávať. Celkovo so základnou časťou sme spokojní. Ja som hokej začal hrať, keď som mal tri roky a doviedol ma k nemu môj otec. Niekedy je výhoda a in­okedy nevýhoda, keď mám trénera otca. Mo­jim cieľom je dostať sa do NHL avysnívaným klubom je Los Angeles,“ uviedol Šimon.
(19:12, red, Z. Šinaľová) 
Ccccc
18.02.2019 20:51
Ccccc
Debgeš tréner Ķurevnik 1 triedy
Pridať komentár