Salezián Viliam Riško: V maštali sa narodila Čistota

1231x
30. December 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE 
V maštali sa narodila Čistota
 
Fulton J. Sheen vo svojom diele Život Krista píše: „V najšpinavšom mieste na svete – v maštali – sa narodila Čistota. On, ktorého neskôr umučili ľudia správajúci sa ako zvieratá, sa narodil medzi zvieratami. On, ktorý je „živý chlieb z neba“, bol uložený do jasieľ, do ktorých sa dáva pokrm.
 
Nikomu na tomto svete nenapadlo, že ten, ktorý káže Slnku zohrievať Zem, bude raz odkázaný na vola a osla, aby ho zohrievali svo­jim dychom...“
 
Dalo by sa vo vypočítavaní paradoxov Vianoc pokračovať aj ďalej, ale asi stačí aj toto. Niekto sa raz pýtal, že prečo Vianoce fascinujú takmer všetkých ľudí, aj neveriacich? Nie sú to len spomienky na detstvo, tradície a prípadná komercia?
 
Myslím si, že atmosféra pred a aj počas Vianoc pomáha aj neveriacim ľuďom prežiť tieto dni nielen ako dni voľné, nudné a teda prázdne. Aj ich to rozochveje, a aj v nich sa môže ozvať smäd po Bohu a prebudiť to „Dieťa v nás“, v ktorom sme Bohu najpodobnejší!
 
Preto je podľa mňa príťažlivosť Vianoc užitočná aj pre neveriacich. V mene Saleziánov prajem Požehnané sviatky Narodenia Pána!
(15:46, V Riško, SDB)
 
Diskusia
Pridať komentár