Ježiš Kristus prišiel, aby vykúpil nás a nie obchody

1990x
25. December 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE 
Boh je láska 
 
„Ježiš Kristus prišiel, aby vykúpil nás a nie obchody.“ S touto myšlienkou som sa stre­tol na Facebooku a hlboko zarezonovala v mojej mysli. Poukazuje na pravý zmysel Vianočných sviatkov, ktorým je Ježiš Kristus rodiaci sa v našich srdciach.
 
On je tým najkrajším Darom pre nás všetkých a my si ho mnohokrát zamieňame s inými darmi v domnení, že nás urobia sku­točne šťastnými. Aj keď nás na prvý pohľad urobia šťastnými a spokojnými, ten pocit rýchlo vyprchá a my zostávame opäť prázd­ny a hladný po ďalších daroch. Je to neustály kolobeh, opakujúci sa rok čo rok, ktorý sa zintenzívňuje, a tým človeka vovádza do znechutenosti a po túžbe mať stále viac a viac.
 
Ako sa tomuto kolobehu ubrániť? Aký liek použiť, ktorý ma z tohto všetkého dostane a vylieči? Tým liekom je Láska. Ako hovorí aj sv. apoštol a evanjelista Ján v jednom zo svojich listov a zároveň podáva tú najkrajšiu definíciu lásky: „Boh je láska“(porov. 1Jn 4, 8).
 
Láska Ježiša Krista, ktorý prichádza na tento svet ako malé dieťa, je tým najúčinnejším lie­kom, ktorý nás vylieči z túžby mať stále viac a viac a len a len pre seba. Problémom je to, že my tento liek odmietame a nahrádzame iným, ktorý nemá žiadnu moc. Máme rôzne výhrady voči Bohu a nechceme si pripustiť, že On je tým najlepším riešením pre náš každo­denný život.
 
Myslíme si, že On nás nemá rád, keď sa nám nedarí dosiahnuť náš vytýčený ciel, usku­točniť naše vysnívané plány. Ale pýtame sa Boha: „Bože je to tvoja vôľa? Chceš to aj ty?“. Bez týchto otázok nebudeme môcť budovať svoj každodenný život na Bohu. Naše cesty s Bohom sa budú rozchádzať. Nie Boh bude na vine ale my.
 
A prečo zase my? Lebo človek nie je pánom svojho života a ani tejto zeme. On je len správcom. Pánom je sám Boh. On dáva pod­mienky, On dáva návod, ten najlepší návod ako žiť v jednote a vo vzájomnom odpúšťaní si. Čítal som jednu zaujímavú ale pravdivú myšlienku: „Keď Boh vidí naše plány a vie, že tie plány nám ublížia a zničia náš život, On je pripravený hneď zasiahnuť a prekaziť naše plány, aby nás zachránil.“
 
Sme natoľko vzácni v Jeho očiach, že nám ne­dovolí, aby sme našou hlúposťou a starosťou o tento život prišli o večný život, ktorý nikdy nekonči. Život s Ním – to je naše skutočné šťastie ale Boh rešpektuje našu slobodnú vôľu.
 
Láska bez slobody nie je skutočná láska – je to nanútená láska a Boh nám dáva slobodu v rozhodnutí sa pre Neho, lebo On je tá sku­točná Láska.
 
Preto je na svete toľko zla a utrpenia, lebo v nám od Boha darovanej slobode ho odmietame a rozhodujeme sa pre hriech. Vieme, že Boh dokáže aj zlo a utrpenie premeniť na dobro, len je potrebné s Ním spolupracovať.
 
Láska Ježiša Krista, ktorý prichádza na tento svet ako malé dieťa, je tým najúčinnejším lie­kom, ktorý nás vylieči z túžby mať stále viac a viac a len a len pre seba 
 
Dnešný deň je znovu výzvou, aby si sa TY drahé a milované Božie dieťa, znovu rozhodlo pre Boha. Ak v tvojom živote je prítomný Boh, nemáš problém odpúšťať svojim blížnym. Nemáš problém prijať v pokore svoj každo­denný kríž.
 
Nemáš problém znášať aj krivé obvinenia a zároveň sa modliť za týchto ľudí a priať im zo srdca dobro. S Bohom si silný, s Ním to dokážeš. To je realita ako aj skúsenosť či už moja alebo iných ľudí túžiacich po živote s Bohom.
 
Nevykupujme obchody ale radšej využívajme svoj drahocenný čas na budovanie dobrých vzťahov so svojimi blízkymi a takto vytvárajme jednotu, ktorú máme vďaka Ježišovi Kristovi. On znovu prichádza. Prijímaš ho?
 
Požehnané sviatky Narodenia Nášho Pána, Boha a Spasiteľa Ježiša Krista Vám zo srdca želám a v modlitbe na Vás myslím.
(13:19, o. Mgr. Maroš Sejka, kaplán Bardejov - Vinbarg)
 
Diskusia
Pridať komentár