ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove s novým prístrojom na záchranu života

893x
05. December 2018
Externý defibrilátor pre školu
Videoreportáž
 
Často deťom hovoríme: "Chráň si svoje zdravie!", " Dávaj na seba pozor!" Vedia naše deti, čo im chceme povedať?
 
Téma prvej pomoci sa z učebných osnov základných škôl v priebehu posledných rokov postupne vytráca, preto základnú školu s materskou školou Pod Vinbargom 1 v Bardejove oslovil projekt "Záchrana som ja", ktorého partnermi sú nezisková organizácia FALCK a nadácia Allianz. Cieľom projektu je vzdelávať žiakov v oblasti prvej pomoci, záchrany života a prevencie pred úrazmi. V rámci neho získalo 50 základných škôl Slovenka automatické externé defibrilátory, ale aj kurz prvej pomoci pre učiteľov, či zážitkový kurz prvej pomoci pre žiakov prvého stupňa základných škôl.
 
Pozrite si fotogalériu:
 
Žiaci piatej základnej školy pripravili práce na tému prvej pomoci a bezpečnosti na cestách. Na konci októbra prišla správa, že vyhrali. V závere novembra záchranári zo spoločnosti Falck Záchranná a.s. prišli slávnostne odovzdať automatický externý defibrilátor. Ide o zariadenie, ktoré pomáha pri poskytovaní prvej pomoci tým, že pomocou elektrického výboja je schopný obnoviť správny srdcový rytmus. Všetky defibrilátory v tejto kategórii sú konštruované tak, aby s nimi mohol poskytnúť prvú pomoc aj laik. Prístroj je prístupný nie len v čase školského vyučovania a nie len pre žiakov a pedagógov školy, ale aj pre okolie školy v prípade potreby.
 
Záchranári vysvetlili žiakom, na čo prístroj slúži a ako ho správne použiť. Odovzdali žiakom víťaznej triedy diplomy a následne pracovali so skupinami žiakov na troch stanovištiach. Na každom z nich záchranári oboznamovali žiakov s iným druhom prvej pomoci, všetci žiaci sa pri nich vystriedali. Praktickými ukážkami učili žiakov, ako privolať zložky záchranného systému a poskytnúť prvú pomoc, ako sa vyhnúť nebezpečným situáciám či správať sa zodpovedne v cestnej premávke. Nechýbala ani reálna sanitka, ktorú si žiaci mohli pozrieť zvnútra a oboznámiť sa s jej vybavením. Žiakom sa veľmi páčil aj maskot Falcko, ktorý ich sprevádzal počas celého dňa.
(16:11, red)
 
Diskusia
Pridať komentár