Na Vinbargu vznikol nový dom, prístupný bude pre každého

1701x
17. November 2018
Záhradkári sa dočkali 
Nový Dom záhradkárov vznikol na sídlisku Vinbarg 
 
Prednedávnom na Vinbargu oficiálne otvorili nový Dom záhradkárov. Slúžiť bude nielen na stretávanie sa, ale aj na prednášky, výstavy a na mnohé ďalšie aktivity spojené so záhradníctvom.
 
„Budeme ho využívať na schôdze, na prednášky, na organizovanie takých menších výstav, možno pre základne organizácie, ale aj pre ostatných ľudí, obyvateľov tohto sídliska. Je tu priestor, kde si môžu robiť svoje akcie, podujatia a možno aj súkromné záležitosti, ktoré tu boli aj predtým. Na husto obývanom sídlisku také niečo nie je, skoro všetko je komerčného charakteru. Nie každý si to môže dovoliť a u nás je to len za režijné náklady,“ uviedol Miroslav Mydlo, tajomník okresného výboru v Bardejove.
 
Dom záhradkárov bude otvorený aj pre ľudí, ktorí sa budú chcieť prísť poradiť, ako sa o svoje výhonky starať či ako najlepšie uskladniť svoju úrodu.
 
„Máme svoj inštruktorský zbor. Tvoria ho inštruktori, ktorí boli vyštudovaní republikovým výborom, resp. našimi slovenskými odborníkmi vysokej školy v Nitre. Potrebujete načerpať určité teoretické vedomosti aj z tejto oblasti, nielen prax a myslím si, že dosť nám to pomohlo a dosť sme aj využívaní, niekedy až tak, že potom nám manželky vyčítajú, že nemáme na nich čas,“ podotkol s úsmevom M. Mydlo.
 
Pozrite si fotogalériu:
 
„Tento dom, to je naša relaxácia. Tak by to malo byť na celom Slovensku. Svoje znalosti chceme odovzdávať napríklad školám. Na ZŠ na Komenského ulici pravidelne chodíme a stretnutia so žiakmi sa stretávajú iba s pozitívnymi ohlasmi,“ nadviazal na predrečníka Ján Čipčovský, predseda okresného výboru záhradkárov.
 
„Záhradkári sa pustili do veľkého diela, ktoré začali a dotiahli ho do konca. Toto dielo nie je veľké financiami, ale je veľké myšlienkou. Pretože zabijeme dve muchy jednou ranou. Po prvé, oživíme toto sídlisko, ktoré nejako nedýcha takýmto spoločenským životom, pretože ľudia sú naučený chodiť stále len do mesta za všetkými činnosťami a bola tu jedna budova, ktorá vyložene nebola pekná.
 
Vytvorili sme na roky dopredu priestor pre záhradkárov, pre ľudí, ktorí ani nemusia byť záhradkári, aby si našli strechu nad hlavou, aby sa tu mohli stretnúť, aby tu mohli získať odborné rady
 
Ale to, čo je dôležitejšie, vytvorili sme na roky dopredu priestor pre záhradkárov, pre ľudí, ktorí ani nemusia byť záhradkári, aby si našli strechu nad hlavou, aby sa tu mohli stretnúť, aby tu mohli získať odborné rady, aby sa tu mohol tvoriť odborný potenciál pre záhradkárčenie, pretože aj mladí ľudia cítia potrebu ísť do prírody, pretvárať svoj kúsok zeme a tu bude ten priestor, kde môžu načerpať informácie, kde môžu získať niektoré vedomosti a kde sa môžu poradiť, stretnúť a častokrát možno aj vytvoriť niečo, na čo by doma hádam ani neprišli,“ rozsiahlo dodal Miroslav Bujda, člen predstavenstva zväzu záhradkárov.
(16:27, red)
Diskusia
Pridať komentár