Kláštor Františkánov prejde obnovou

2346x
16. November 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE
Obnova parku
V parku vznikne kaviareň s terasou presahujúcou do vodnej priekopy
 
Európska únia podporí prostredníctvom programu poľsko-slovenskej spolupráce INTERREG obnovu kláštora Františkánov v Bardejove a historickej budovy kultúrneho centra v meste Grybów. Partnermi projektu sú Mesto Bardejov, občianske združenie Náš Bardejov a poľské mesto Grybów.
 
Podobne ako sa pôvodne prázdna Hrubá bašta stala (po prevzatí priestorov občianskym združením Different) kultúrno-komunitným centrom, máme i my ambíciu premeniť kláštor na miesto, kde bude život. Vznikne tam remeselné centrum.
 
Prácu bardejovských remeselníkov si budú môcť pozrieť domáci i návštevníci a chceme tomu dať i edukačný rozmer, tak, aby si tradičnú výrobu mohli pozrieť napr. školské výlety. V kláštore by mali byť výrobcovia medu, keramikár, rezbár a výrobca hudobných nástrojov. Pôjde vlastne o taký remeselný coworking.
 
Spolupráca samosprávy a tretieho sektora
 
Okrem toho z vlastných zdrojov v kláštornom areáli postavíme kaviareň s terasou presahujúcou do vodnej priekopy, tak, aby pri posedení bolo pekne vidieť do celého parku. Pribudne i platené parkovisko, aby sme pokryli časť nákladov na prevádzku areálu. Spoločne s mestom Bardejov ako partnerom projektu uvažujeme i o presune amfiteátra pod štvorcovú baštu, čím by sa atraktivita celého priestoru ešte zvýšila a hlavne, Bardejovčania by mohli svoj amfiteáter viac využívať.
 
Verím, že náš projekt bude dobrým príkladom možnej spolupráce samosprávy a tretieho sektora.
(16:10, Peter Štalmach, Náš Bardejov o. z.)
 
Diskusia
Pridať komentár