M. Pilip: Dobré zachovajme, zlé zmeňme

2060x
06. November 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE
Dobré zachovajme, zlé zmeňme
Kandidujete na primátora Bardejova. Čo vás k tomu viedlo?
 
Po založení občianskej platformy myBardejov sme spracovali program pre naše mesto a predstavili sme kandidátov na poslancov mestského zastupiteľstva, ktorí budú tento program plniť. Zákon o obecnom zriadení však dáva starostom a primátorom veľké kompetencie. Realita je taká, a potvrdzuje to aj moja doterajšia skúsenosť v samospráve, že ak chcete v meste niečo zásadné urobiť alebo zmeniť, poslanci na to nemusia stačiť. Preto sme sa rozhodli, že postavíme aj vlastného kandidáta na primátora.
 
Ste mladý človek, mohli by ste sa venovať rozvoju kariéry, no rozhodli ste sa vstúpiť do lokálnej politiky...
 
Mám 38 rokov, takže pojem mladý je u mňa už dosť relatívny. Keďže som vyštudoval politológiu, súčasne s tým aj sociológiu, cítim sa vo verejnom živote takpovediac doma. Samozrejme môjmu rozhodnutiu kandidovať na primátora samozrejme predchádzala séria osobných rozhodnutí. Zavážila potreba pomôcť nášmu mestu a jeho obyvateľom. Svoje schopnosti a znalosti som pripravený dať plne k dispozícii mestu Bardejov.
 
Aké skúsenosti viete ponúknuť verejnosti?
 
Okrem pracovných skúseností, ktoré som získal počas 14 ročnej práce v rezorte ministerstva obrany sú to aj ďalšie získané v rámci občianskeho aktivizmu, členstva v poradnom orgáne vlády (pôsobím ako člen Rady vlády pre národnostné menšiny a etnické skupiny Rady vlády SR pre ľudské práva), ale aj priamo v našej mestskej samospráve, kde pôsobím ako mestský poslanec. Toto mi dalo veľmi veľa, najmä z pohľadu stretávania sa s ľuďmi, riešenia ich každodenných problémov, ale aj komplexných otázok, ktoré sa týkajú fungovania mesta.
 
Idete do volieb s 25 bodovým programom v 5 okruhoch pod sloganom DOBRÉ ZACHOVAJME, ZLÉ ZMEŇME. Akým kľúčom ste vybrali dané témy?
 
Tézy, ktoré sú súčasťou nášho programu sme si najprv spísali a následne sme ich počas rokov 2017 a 2018 publikovali v našom občasníku myBardejov, ktorý ľudia dostávali do schránok. V každom vydaní novín boli anketové lístky a kontakty, skrze ktoré mohli ľudia dávať svoje pripomienky a námety.
 
Aj dávali, veľmi milo nás prekvapilo, ako sa ľudia zapájali do pripomienkovania nášho programu. Môžeme teda povedať, že program občianskej platformy myBardejov, s ktorým ideme do volieb, nie je vytvorený za zeleným stolom, ale je skoncipovaný za priamej účasti širokej verejnosti. Je to teda program samotných ľudí a pre ľudí.
 
Ktorý z vami načrtnutých problémov je podľa vás momentálne najakútnejší?
 
Transparentnosť a úroveň komunikácie mesta s občanmi. Toto sú problémy, ktoré sa dajú vyriešiť fakticky hneď, ak by k tomu bola vôľa.
 
Načrtnite svoju predstavu Bardejova v roku 2022 v prípade, že sa stanete primátorom.
 
Moja predstava je, že v roku 2022 bude Bardejov mestom, do ktorého sa budú vracať naši rodáci, a v ktorom budú rodiny Bardejovčanov žiť spolu.
 
Idete do volieb so širším tímom. Aký okruh odborníkov máte k dispozícii?
 
V tíme máme ľudí, ktorí pôsobia v oblasti kultúry, ekonomiky, cestovného ruchu, architektúry a územného plánovania, odpadového hospodárstva, podnikateľského prostredia, sociálnej politiky, športu a ďalších. Mnohí z nich sú zároveň aj kandidátmi na poslancov mestského zastupiteľstva. Tento tím ľudí je pripravený prebrať zodpovednosť za naše mesto, ak dostane vo voľbách dôveru Bardejovčanov.
 
Ako vidíte súčasné vedenie mesta? Čo dobré urobilo? A v čom naopak zaostáva?
 
Naše mesto je v súčasnosti úspešné napr. v čerpaní rôznych dotácií. Vždy sa tu niečo robí, opravuje, prestavuje. No na druhej strane sa nám vyľudňuje. Súčasné vedenie mesta urobilo obrovský kus práce, za ktorý je nutné sa mu poďakovať. V tom čo bolo začaté je potrebné pokračovať. Máme však predstavu o inom riadení mesta a fungovaní našej samosprávy. Aj preto ideme do volieb s hlavným posolstvom „Dobré zachovajme, zlé zmeňme.“
 
Poznáte pracovníkov na radnici. Ako vnímate ich kompetentnosť? Pristúpili by ste v prípade zvolenia ku zásadným personálnym zmenám?
 
Pracovníci Mestského úradu sú tí, ktorí sú hlavnými nositeľmi odbornosti, ktorá je pri riadení takého mesta ako Bardejov veľmi potrebná. Sám som pracovníkom v štátnej správe a preto viem, že v prípade zmien väčšieho rozsahu by hrozilo znefunkčnenie úradu alebo niektorých jeho úsekov.
 
Skúste potencionálnemu voličovi povedať aspoň 3 dôvody, prečo by vás mal voliť?
Som Bardejovčan, mám rád toto mesto a jeho ľudí, a máme pre Bardejov pripravený dobrý program a skvelý tím.
(9:35, inzercia, www.bardejov24.sk, NAB3-42)
 
volič
06.11.2018 10:38
buducnost
Dufam ze rokujete s Bochnom o spajani sil nakolko ak sa nespojite tak na dalsie 4 roky nam tu bude opat vladnut smeracka garnitura. Ukazte ze mate vyysie IQ ako vase ego a nieco spolu vymyslite. Ak pojde kazdy sam za seba tak vas oboch Boris prevalcuje!
Pridať komentár