Robí mesto schválnosti alebo je len neschopné?

1801x
05. November 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE
Živý Bardejov 
Stanislav Soroka a najúspešnejší športový kolektív v meste - futbalistky Partizána Bardejov 
 
Hoci nám bola mestským zastupiteľstvom schválená dotácia na spravovanie štadióna, teda na spravovanie mestského majetku, nie na fungovanie futbalového klubu, mesto pravidelne mešká s jej úhradou. Dostáva nás tak dlhodobo do pozície platcu zmluvných pokút z omeškania dodávateľom energií.
 
Spravovanie futbalového štadióna znamená svietenie, kúrenie, kosenie, údržbu aj bežné prevádzkové činnosti. Slúžia na to, aby štadión mohla využívať verejnosť a športový klub.
 
Aby budova nechátrala a aby vôbec bolo možné tu športovať. Mesto však s úhradou dotácií na správu štadióna pravidelne a bezdôvodne mešká.
 
Mesto nám má podľa zmluvy posielať dotáciu 15. deň v mesiaci. Nejakú dobu posiela až koncom mesiaca. Od začiatku roka sa táto doba posunula a peniaze nám prichádzajú až tretieho, piateho, ôsmeho... Septembrová platba nám prišla 11. októbra.
 
Skúste inkaso nezaplatiť do konca mesiaca, čo urobí dodávateľ energií? Vyrúbi vám pokutu. A to sa nám deje opakovane. Mesačne platíme okolo 50 eur na pokutách, za čo môže neschopnosť mesta posielať platby v dohodnutom termíne. Vedeniu mesta sme preto adresovali výzvu na riadnu úhradu dotácie v termíne. Táto platobná disciplína nám komplikuje riadnu starostlivosť o štadión.
 
Mesto, ktoré sa hýbe
 
Chcem oživiť šport v Bardejove. Mnoho ľudí sa ma pýta, či futbal. Nie, nie iba futbal. Máme predsa bohatú športovú históriu aj v iných disciplínach, napríklad hokej či atletiku. Pamätáte si, ako sme kedysi po futbale išli ešte na hádzanú?
 
Neviem, či je to schválnosť alebo len neschopnosť, ale musíme skoncovať s takýmito praktikami. Športy v Bardejove potrebujú oživiť a nie obmedzovať 
 
Aj vďaka mestu sa dnes športom ako gymnastika alebo hádzaná venuje už len zopár ľudí. V rukách to majú najmä rodičia, ktorí sú hlavnými sponzormi svojich malých športových talentov. Odfotiť sa s nimi viem aj ja. Ale načo?
 
Úlohu mesta v podpore športu vidím inde, nie na reprezentačných fotkách. Mesto musí prispievať na manažérske veci ako doprava, ubytovanie či stravovanie pre reprezentačné tímy. V mojom programe som načrtol aj vytvorenie spoločnej športovej organizácie, ktorá by zastrešovala všetky športy. Aby sa prerozdelili peniaze medzi všetky kluby a bolo zaručené transparentné rozdeľovanie dotácií pre nich.
 
Motivovať deti k športu
 
Hýbať sa ale musíme začať omnoho skôr. Už na detských ihriskách medzi blokmi. Naša generácia bola iná. Drali sme kolená na ihriskách, naháňali sa za loptami. Dnešné deti musíme k pohybu motivovať možno modernejšie. Viaceré naše sídliská majú nedostatok ihrísk. Budujme lásku k športu už od útleho veku.
 
Vytvárať im podmienky
 
Podporujme školy a žiacke tímy, vytvárajme možnosti na šport. A všetkým, ktorí sa chcú hýbať vybudujme konečne kvalitné cyklochodníky. Aby sa o nich nielen hovorilo, ale aby sme sa na nich o pár rokov aj reálne vozili.
(10:44, Stanislav Soroka, inzercia, NAB3-39)
 
Diskusia
Pridať komentár