Nezávislý kandidát na primátora mesta Bardejov Juraj Bochňa predstavuje svoj program

3481x
29. Október 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE
Nápady, skúsenosti, rozumná voľba pre naše mesto
 

Juraj Bochňa kandiduje na post primátora mesta Bardejov. Svoj program rozdelil do štyroch cieľov: Mesto pre ľudí, Transparentná ekonomika a komunikácia, Lepšia infraštruktúra, služby a životné prostredie a Podpora športu, kultúry a cestovného ru­chu. Z jeho programu vyberáme:

 

Mesto pre ľudí

- Samospráva musí vytvoriť podmienky na to, aby sme umožnili pôsobenie veľkých, no najmä serióznych firiem v našom meste. To všetko s prehľadným financovaním a zodpovedným prístupom. Je však potrebné zabez­pečiť, aby v prvom rade mali prácu bardejovskí živnostníci a firmy. Preto musíme vytvárať podmienky najmä tým, ktorí tu reálne platia dane už dnes.

- Vytvoriť podmienky na to, aby mestské pod­niky mohli vyrábať vlastné produkty. Tento model je úspešne realizovaný napríklad v obciach Spišský Hrhov alebo Raslavice. Zabez­pečíme tak prácu nielen odborným zamest­nancom, ale aj dlhodobo nezamestnaným. Práca pre sociálne slabších obyvateľov bude podmienená dochádzkou ich detí do školy, s čím súvisí lepšia komunikácia medzi oddeleniami MSÚ a školami v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Predídeme tiež podozre­niam, ktoré sprevádzajú výbery cudzích firiem na rekonštrukcie.

- Investície z grantov Európskej únie smerovať do technického vybavenia mesta. Tak, aby sme aj po skončení možnosti čerpať eurofondy mohli svojpomocne rekonštruovať a udržiavať naše mesto.
 
- 150 nových pracovných miest prinesie v blízkej budúcnosti firma KAMAX. Budú to pracovné miesta pre vývojárov a odborných zamestnancov. Mesto môže túto investíciu podporiť príjazdovou cestou, autobusovou zastávkou k firme a jed­noduchým protipovodňovým valom, ktorý umožní vznik ďalších firiem v tejto časti mes­ta. Umožníme tiež rozvoj duálneho vzdeláva­nia v spolupráci s viacerými strednými škola­mi v meste.
 
- Modernizovanie a zefektívnenie prevádzky mestských podnikov.

- Vytvárať podmienky na tvorbu pracovných miest v meste, aby sme zabránili odchodu šikovných ľudí pracovať inam. Bardejov je ideálne mesto pre rodiny s deťmi. Je mestom s relatívne nízkou kriminalitou, s dostatočne veľkými oddychovými zónami, ktoré budeme naďalej rozširovať. Je však nutné zabezpečiť, aby bol aj mestom s fungujúcim trhom práce.

- Vytvoriť podnikateľský inkubátor v jednej z budov patriacich mestu. Začínajúci živnostníci s trvalým pobytom v Bardejove, resp. firmy s tunajším miestom podnikania tu budú mať možnosť prvý rok svojho pôso­benia fungovať bez nájmu, uhrádzať budú len náklady na energie. Prvý rok podnikania je najnáročnejší. Pomôžeme tak začínajúcim podnikateľom postaviť sa na vlastné nohy. Takýto inkubátor je pritom možné vybudovať z prostriedkov EÚ.

- Výstavba nájomných bytov.

- Študentom výrazne pomôže zriadenie bezplatnej agentúrnej činnosti na spros­tredkúvanie brigád pre študentov vo firmách v meste a regióne.

- Mojím cieľom je tiež vytvoriť informačné centrum s možnosťou rozšírenia stáží v partnerských mestách Bardejova v rôznych štátoch EÚ a mimo nej s dotáciou mesta.

- Podporme mladé talenty funkčnejším finan­covaním. Výchova mládeže k umeniu je tiež pomocou pri prevencii.

- Vytvoriť podmienky pre riadne fungujúce Centrum voľného času.

- V Bardejove sme rozbehli študentské prípravné výbory kultúrnych podujatí a spoločenských udalostí. Spoločne sme pri­pravili viacero akcií, ktoré študenti nielen vy­mysleli, ale ako dobrovoľníci výrazne prispeli i k samotnej realizácii. Študenti musia mať možnosť priamo vplývať na chod mesta. Učíme ich tak zodpovednosti, dobrovoľníckej činnosti a keď ich správne usmerníme, tak z nich vychováme kreatívnych ľudí hrdých na mesto, kde vyrastali a sami prispeli k jeho rozvoju.

- Financovanie škôl a materských škôl podľa skutočných potrieb.

- Vzdelávanie detí na základnej škole k ochrane životného prostredia, mediálnej výchove.

- Podpora vzdelávacích projektov (Bardejovské potulky, knižnice, súťaže a pod.) a pro­jektov na zlepšenie životného prostredia obyvateľov.

- Efektívna spolupráca s organizáciami se­niorov a organizačná pomoc pri ich aktivitách, rovnako ako ich technické zabezpečenie.

- Vyššia prepojenosť aktivít seniorov s akti­vitami mládeže a ostatnými organizáciami v meste, podpora doterajších úspešných projektov pre seniorov.

 

Transparentná ekonomika a komunikácia

- Vytvárať jasné a zrozumiteľné pravidlá. Rovnaké podmienky, ktoré platia pre všet­kých a všeobecne záväzné nariadenia, ktoré nepotrebujú ďalšie výnimky.

- Zriadiť na mestskom úrade Centrum prvého kontaktu, kde nájdete odpovede na vaše otázky, všetky potrebné tlačivá a prijatie na konkrétne oddelenie.

- Zriadiť Oddelenie územného a strate­gického plánovania a pamiatkovej ochrany a dodržiavať stratégie schválené zastupi­teľstvom.

- Sprístupniť podmienky verejných ob­starávaní na pripomienkovanie tak, aby sa nedali „ušiť na mieru“ konkrétnej firme.

- Zreformovať a zefektívniť mestské podniky a odmeňovať ich vedenie na základe reálne dosiahnutých výsledkov.

- Prioritou je riešenie problémov priamo s obyvateľmi mesta. Navrhované riešenia majú byť realizované len po odkomunikovaní s verejnosťou a stotožnení sa s návrhom.

- Verejnosť musí byť vopred informovaná o prípadných dopadoch na kvalitu života v danej lokalite a mať možnosť vyjadriť sa k nim aj formou referenda.

- Pravidelné verejné stretnutia občanov s primátorom a vedením mesta.

- Sprehľadniť webovú stránku mesta a uľahčiť možnosť vybavenia vecí cez internet.

- Vytvoriť jednoduchý sms - systém informo­vania o dôležitých udalostiach a pre prípady včasného varovania.

- Sprevádzkovať mestský rozhlas pre in­formovanie o najdôležitejších udalostiach v meste a varovaniach obyvateľov.

- Atraktívna ponuka programov Bardejovskej televízie s flexibilným a efektívnym financo­vaním, s dôrazom na objektívne a nezávislé informovanie obyvateľstva.

- Vysporiadať sa s dlhovým zaťažením mesta, zodpovedne nastaviť jeho splácanie a pravidelne informovať verejnosť o stave mestskej kasy.

- Čo najmenej politiky v komunálnej samo­správe.

 

Lepšia infraštruktúra, služ­by a životné prostredie

- Pružne reagovať na výzvy grantov Eu­rópskej únie.

- Spolupráca s bardejovskou nemocnicou na stabilizácii personálu prostredníctvom ná­jomných bytov.

- Zabezpečiť príspevok na nákup nových nemocničných postelí pre nemocnicu.

 

- Zefektívniť spôsob platieb za parkovanie a vyriešiť parkovanie obyvateľov v ich konkrétnom obvode. Problém Bardejova začína byť nie v nedostatku parkovacích miest, ale skôr v nedodržiavaní parkovacieho poriadku, a tak sa stáva, že obyvatelia bytových domov jednoducho nemajú kde zaparkovať, hoci na to majú právo.

- Bezplatné parkovanie pre občanov mesta - držiteľov Zlatej Jánskeho plakety za darovanie krvi.

- Budovanie parkovacích miest pri bytových domoch pomocou zatrávňovacích tvárnic z produkcie mestského podniku.

- Výstavba príjazdových ciest a verejného osvetlenia k novovznikajúcim domom.

- Výstavba cyklotrasy do Bardejovských Kúpeľov a ďalších nových cyklotrás s riadnym dopravným značením.

- Zlepšenie nadväznosti spojov mestskej hro­madnej dopravy.

- Riešenie protipovodňovej ochrany mesta v spolupráci s obcami Mokroluh, Rokytov, Tarnov či Kružlov.

- Program pre zachytávanie dažďovej vody pri rodinných domoch. Vysadiť v meste 600 stromov ročne a zastaviť neprimeraný výrub mestských lesov.

- Spolupráca s organizáciou záhradkárov a vytváranie lepších materiálnych a tech­nických podmienok pre záhradkárske osady a záhradkárov. Podpora a motivácia začína­júcich záhradkárov, ako možnosť trávenia voľného času, rozširovanie a udržiavanie záhradkárskych oblastí. Podpora vyučovania detí základných škôl skúsenými záhradkármi a vytvorenie plne vybavených školských záhrad.

- Rozumná motivácia obyvateľov k triedeniu odpadu a jeho následné zhodnotenie.

- Jednoduchší výber poplatkov za odpad a efektívnejšia kontrola jeho vývozu.

- Vytvorenie vyhovujúcich podmienok pre majiteľov psov. Prispôsobiť vybavenie verejných priestranstiev mesta hygienickými potrebami výške súčasného poplatku za psa v meste. Zároveň znížiť na minimum poplatok za psa osobám so zdravotným postihnutím.

- Reforma Mestskej polície a rozšírenie jej kompetencií, zvýšenie počtu hliadok počas nočných hodín, najmä v piatok a cez víkend. Prísnejšie sankcionovanie rušenia nočného pokoja, nepovolených ohňostrojov a pod.

 

Podpora športu, kultúry a cestovného ruchu

- Podpora športu je kľúčová. Základom je podpora športu mládeže, najmä atletiky a plávania. Úspechy našich športových talen­tov musia byť vizitkou rozvíjajúceho sa mesta.

- Rekonštrukcia športovej haly a športovísk, výstavba atletickej dráhy.

- Výstavba kultúrneho domu s primeraným technickým zabezpečením. Bardejovu zú­falo chýba dôstojné miesto pre kultúru. Na tento účel možno použiť prostriedky z EÚ a využiť úzku spoluprácu s Prešovským sa­mosprávnym krajom.

- Zaviesť jednotný a efektívny systém propagácie kultúrnych podujatí v meste.

- Podpora umeleckých telies z Bardejova propagujúcich mesto na Slovensku i v zahraničí.

- Lepšia spolupráca a vzájomná koordiná­cia aktivít medzi mestom a Bardejovskými Kúpeľami.

- Propagácia tematických celkov, ktoré máme nielen v samotnom meste, ale aj v regióne, kde je mesto Bardejov prirodzeným centrom.

- Lepšie označenie pamiatok na cestách, ktoré majú nasmerovať turistov.

- Vybudovanie kempingu v blízkosti mesta a vodnej nádrže súvisiacej aj s protipovodňovým opatrením.

- Pridržiavať sa Stratégie cestovného ruchu a pružne ju rozšíriť podľa aktuálnej potreby.

- Vytvorenie samostatnej sekcie oddelenia MSÚ, ktorá sa bude venovať len propagácii mesta na Slovensku a v zahraničí.

- Farebné námestie - motivácia obyvateľov a firiem sídliacich na Radničnom námestí k pestovaniu kvetov v oknách budov v pamiatkovej zóne.

- Prehodnotiť počet partnerských miest a využiť ich potenciál na maximum najmä v oblasti propagácie mesta Bardejov v zahraničí.

- Peniaze získané z príjmov Bardejovského jarmoku investovať do zlepšenia infraštruk­túry a propagácie tohto podujatia.

Jeho program je ambiciózny, ale reálny a odráža aktuálne potreby mesta a jeho obyvateľov. Pre naplnenie týchto cieľov vás žiada o podporu v komunálnych voľbách 10. novembra 2018.

(18:50, inzercia, NAB3-37) 
 
Diskusia
Pridať komentár