Za lepší Bardejov

2894x
29. Október 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE
Rozhovor s kandidátom na poslanca V. Novákom
Vladislav Novák je úspešný šachový tréner mládeže, pôsobí na školách v Bardejove a vytrénoval už 9 majstrov Slovenska. Je tiež občiansky aktivista, zaujíma sa o dianie v Bardejove a veci verejné.
 
V roku 2015 založil verejnú facebookovú skupinu Ankety Bardejov a neskôr aj stránku Za Lepší Bardejov. V nadchádzajúcich novembrových komunálnych voľbách kandiduje za poslanca Mestského zastupiteľstva v Bardejove za obvod č.4.
 
Čo vás viedlo k založeniu facebookovej skupiny Ankety Bardejov?
 
Zaujímal ma názor ľudí na veci verejné, teda ich názor na problémy nášho mesta a spôsoby ich riešenia. Je to určitý príspevok, nástroj demokracie. Preto je podľa mňa dôležité poznať názor obyvateľov a brať ho do úvahy pri rozhodovaní o veciach verejných.
 
Čo má byť cieľom a zmyslom tejto skupiny? Na základe čoho pripravujete otázky do ankiet a aká je podľa vás výpovedná hodnota vašich ankiet?
 
Cieľ je získať názor obyvateľov Bardejova na aktuálne udalosti v našom meste. Ankety vznikajú z podnetu obyvateľov a reflektujú dianie v meste. Výsledky ankiet môžu, dokonca by som povedal, by mali byť vodítkom pre tých, ktorý o veciach v meste rozhodujú, teda poslancov. Čím viac ľudí hlasuje, tým je ich výpovedná hodnota samozrejme väčšia. Skupina má v súčasnosti 884 členov a každým dňom do nej vstupujú nový ľudia.
 
Koľko ankiet ste doteraz uverejnili? Ako na ne reagujú ľudia, Bardejovčania? Koľko respondentov máte priemerne v jednej ankete?
 
Doteraz bolo uverejnených vyše 200 ankiet. Ohlas na ankety je väčšinou pozitívny. V každej ankete je možná diskusia na danú tému. Priemer hlasov na anketu je zruba 100 ľudí. Najviac ľudí hlasovalo v ankete „O najlepšieho športovca Bardejova za rok 2017“. Hlasovalo v nej cez 3 000 ľudí!
 
Ankety vytváram otvorené, kde môžu hlasovať aj nečlenovia skupiny alebo uzavreté, kde môžu hlasovať len členovia skupiny Ankety Bardejov. Táto skupina má potenciál stať sa skutočným indikátorom verejnej mienky v Bardejove a napomôcť samospráve robiť lepšie rozhodnutia v prospech obyvateľov mesta.
 
Korešponduje reálny stav vecí v meste s tým ako sa ľudia vyjadrujú k vašim otázkam?
 
Väčšinu súčasných poslancov bohužiaľ nezaujíma názor obyvateľov mesta na veci verejné a ani sa ho nesnažia zisťovať. Rád by som v tomto smere prispel k náprave a ponúkol ľuďom aktívne sa zapájať do diania v meste.
 
V novembrových voľbách sa chystáte kandidovať do mestského zastupiteľstva. Ako podľa vás fungujú verejné veci a samospráva v Bardejove?
 
Často sa názor obyvateľov mesta líši od hlasovania poslancov MsZ. Poslanci by mali zastupovať občanov od ktorých dostali mandát. Mali by sa snažiť zistiť ich názor na dané problémy a spolu s nimi nachádzať riešenia. No zdá sa, že súčasní poslanci nezastupujú obyvateľov mesta. To je potrebné zmeniť, skončiť s rodinkárstvom, korupciou, klientelizmom.
 
Rozhodol som sa kandidovať, aby som ukázal, že sa ešte nájdu čestní ľudia, ktorým nejde o osobný prospech ale o spoločné dobro pre všetkých obyvateľov mesta. Pozývam Vás k účasti na voľbách, kde aj Váš hlas môže napomôcť k zlepšeniu života v našom meste.
(9:39, red)
 
Diskusia
Pridať komentár