Kooperativizmus z historického hľadiska

1952x
28. Október 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE 
Kooperativizmus z historického hľadiska 
 
Smerujeme k demokracii. Má to možno rôzne cesty a spôsoby, ale my všetci, ľud­stvo, smerujeme k demokracii. Posledné desaťročia dokonca priniesli nezvratné dôkazy aj v ekonomických štatistikách o nevyhnutnosti tejto cesty a tie som ja využil na vyargumentovanie Kooperativizmu, ako pokračovania tejto cesty do budúcnosti.
 
Cesty tam, kde bude spolupráca a poctivá práca to, čo bude ľudí motivovať. Kde bude úžernícke spolunažívanie, zotročovanie a nečestné obohacovanie sa na úkor všet­kých len niečo, o čom budú písať knihy de­jepisu ako o smutnej ére histórie ľudstva.
 
Záver ekonomického poznania a rozvíjania? Už to tak vyzerá
 
Demokracia, alebo neotrokárska spoločnosť, bude založená na spoločnom vlastníctve výrobných prostriedkov, lebo ináč to nejde. Tieto myšlienky rozvíjali už starovekí Gréci, Platón, ako aj prvé kresťanské spoločenstvá.
 
V 15. storočí mysliteľ a filozof Thomas Moore opisuje ideálnu spoločnosť na princípe spoločného vlastníctva a riadenú naj- schopnejšími jedincami, ktorí pri tom využí­vajú zdravý sedliacky rozum. Vtedajšiu spoločnosť však ešte nepovažuje za pripravenú na takéto zmeny. My poznáme viac prácu Karla Marxa, ktorý opisuje hrôzy prie­myselného kapitalizmu 19. storočia a jeho práca vyúsťuje do doteraz najkomplexnejšie­ho reálneho pokusu o takéto ideály.
 
Nedokázal pripraviť a zdôvodniť nejakú konkrétnu víziu, keďže na to nemal dosta­tok informácií a vtedajšia doba to ešte neumožňovala. Nakoniec pokus o socializmus spôsobom, aký bol aplikovaný aj u nás, preu­kázal nepripravenosť tejto teórie.
 
Dodnes sa nepodarilo pripraviť a zdôvodniť alternatívu s takýmito ideálmi a cieľom. A ja tvrdím, že mne sa to podarilo a prinášam absolútne najprepracovanejší a najhĺbkovejšie vyargumentovaný ekonomicko politický pro­gram, aký kedy niekto pripravil. Tvrdenie azda sebavedomé, avšak kryté krokmi a všetkými možnými dôkazmi, aké som mohol z mojej pozície predniesť.
 
Človek z praxe a nie bežný teoretik
 
Takto pripravená alternatíva je odmietaná dnešnými odborno riadiacimi kruhmi a chcú ju skôr odstrániť. Niekoľko rokov hľadám odbornú protiargumentáciu a dodnes sa nenašla žiadna vec, ktorú by som si nevedel obhájiť. Dnes dokonca dokážem absolútne vyvrátiť teoretické základy dnešných poli­tických strán a som z tohto pohľadu zjavne nad dnešnou politickou scénou.
 
Na argumentáciu som použil vzťah demokra­cie a ekonomických výsledkov, pohľadu, s akým nikto doteraz priamo neprišiel a nesledoval. Práve tu som využil fakt, že som človek z praxe a nie bežný teoretik.
 
Skutočne nie je o čom
 
Kooperativizmus v podobe politického pro­gramu spolu s jeho argumentáciou, je asi nejakým záverom dlhodobého hľadania a skúmania v spoločensko ekonomických vzťa­hoch z globálneho a historického hľadiska.
 
Prakticky až dnes exitujú preukázateľné in­formácie, z ktorých sa dalo čerpať pri vytváraní takéhoto, asi unikátneho produktu z každej strany. Kooperativizmus je program, ktorý do parlamentnej politiky patrí a chýba tam taká snaha vôbec, chýba mu už iba do­stať sa do odborných diskusií.
 
Z vyššie uvedených základných informácií je zrejmé, že neexistuje a nebude existovať os­pravedlnenie na odmietnutie niečoho takého vo voľbách, aj keď teraz ide o komunálne voľ­by a cestu k možnosti dostať ho tam, kde to nechcú (parlamentná politika).
 
Takto vyargumentovaný program, kde je vopred dokázaný obrovský prospech, samozrejme automaticky neguje všetky ostatné a prináleží mu líderská pozícia, ktorú majú aj ostatní kandidáti pri úprimných úmysloch nasledovať. Opravovať okná, dvere alebo strechu kolísajúceho domu, keď chyba je v základoch a je projekt na ich nápravu, je nezmysel.
 
Dnešná spoločnosť už je pripravená na také­to zmeny, ktoré musia začať debatami v poli­tike, to všetko je v rukách Bardejovčanov. Ono v podstate nám nič iné ani neostáva, čo sa dá pochopiť zdravým sedliackym rozumom, ja to podopieram aj vedeckými dôkazmi.
 
Stanislav Jurčišin, kandidát na primátora mesta Bardejov,  www.kooperativizmus.sk
(18:39, inzercia)
Inzercia
Diskusia
Pridať komentár