Rezidenčná architektúra v Kanade, môže byť aj v Bardejove

2262x
22. September 2018
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE 
Rezidenčná architektúra v Kanade
Interiér domu v Buringtone, Ontario. Autor projektu: Olejar Architect Inc.
 
V roku 2001 som sa spolu s manželkou a našimi štyrmi kuframi “vylodil” na Torontskom letisku s odhodlaním pokoriť veľký svet. Na letisku nás už čakali spolužiak zo strednej a jeho známy s autom, zhodou okolnosti tiež architekt. Pri ceste z letiska nás previezol rezidenčnou štvrťou. Môj prvý kultúrny šok nastal už tam. Mnohé domy boli postavené popri rušnej štvorprúdovej ceste. Uf. Kto tu chce bývať?
 
Veľa z týchto domov mali použité lepšie materiály len na čelnej fasáde, pričom na bočných a zadnom - menej exponovanom pohľade, použili o triedu lacnejší obkladový materiál. Ak by som niečo podobné spravil na Fakulte architektúry počas štúdia, pravdepodobne by som opakoval ročník.
 
Asi o rok neskôr som zakotvil v Torontskom ateliéry zameranom na rezidenčnú architektúru vrátane radových a bytových domoch. Tam som zistil, že dopyt po moderných riešeniach je nulový. V tom čase sa navrhovali predovšetkým typické severoamerické historizujúce štýly. Ďalší šok pre mladého architekta, ktorého na škole učili, že takáto architektúra pre dnešnú modernú dobu je nepatričná. Jesť však treba a časom som našiel pekné aj v tomto štýle, ktorý by sa mimochodom páčil asi väčšine na Slovensku.
 
Zo skúsenosti, ktoré som tam získal čerpám aj dnes, keď mám vlastný architektonický ateliér v Kanadskom Ontáriu a Slovenskom Bardejove.
 
Exteriér domu v Buringtone, Ontario. Autor projektu: Olejar Architect Inc. 
 
Kanadské domy sú stavané z dreva (všeobecná vedomosť) a sú obložené, pri drahších domoch, kameňom alebo tehlou. Používa sa však aj omietka a imitácia drevených obkladov. Najlacnejší materiál je plast v horizontálnych pásoch. Kanadské domy však majú všeobecne oveľa funkčnejšiu a praktickejšiu dispozíciu ako domy, ktoré vidím stavať v súčasnosti na Slovensku.
 
To platí aj pre byty. Pôdorysné usporiadanie bytov a domov v Kanade je často zaujímavejšie a efektívnejšie. Prevládajú otvorené dispozície. Odlišnosťou je napr. pri väčších domoch oddelenie obytnej časti pre návštevy a rodinu.
 
Ak máte stredne veľký dom, máte osobitnú obývačku pre návštevy (v nadväznosti na formálnu jedáleň) a osobitnú obývaciu časť s TV (family room) naviazanú na kuchyňu,ktorá je užívaná rodinou. Kuchyňa ma osobitný menší stôl pre rodinné raňajky (breakfast area). Práčku nenájdete v kúpeľni ako vo väčšine domoch na Slovensku.
 
V každom dome je práčka v osobitnej skrini, alebo v malej miestnosti určenej na práčku a sušičku. Buď priamo na poschodí vedľa spálni, alebo v suteréne, alebo v takzvanej “mudroom” na prízemí. “Mudroom” je to prechodná miestnosť medzi garážou a obytnou časťou. Predstavuje akýsi prevádzkový vstup pre rodinu. Často prístupná aj ako vedľajší vstup zo záhrady na odloženie špinavej obuvi a podobne.
 
Viac ako 99 percent domov v Kanade je stavaných developermi, ktorí určujú trendy vo výstavbe. Tie často meškajú, keďže určujúci faktor pri ich projektoch je zárobok. Konkurencia funguje však aj tam, a už aj v Toronte sa začínajú budovať projekty modernejšieho charakteru. Vzhľadom na vysokú mobilitu, majitelia domov v Kanade pri návrhu domu často berú ohľad na to, či dom bude následne o niekoľko rokov dobre predajný. To ich núti často zohľadňovať všeobecný vkus trhu, na úkor toho vlastného.
 
Som rád, že svoje skúsenosti z navrhovania bytovej výstavby v zahraničí vieme využiť a ponúknuť aj v našom architektonickom ateliéri v Bardejove pre našich klientov na Slovensku.
(, 0905 475 718, olejar-architekt.sk)
 
Diskusia
Pridať komentár