Zabudnuté okná synagógy Chevra Bikur Cholim v Bardejove

1760x
21. September 2018
Skrášlili synagógu
Pomohli dobrej veci 
 
Mladý parlament v Bardejove v spolupráci s Výborom pre zachovanie židovského dedičstva v Bardejove usporiadali dňa 20. septembra 2018 ojedinelé podujatie s cieľom vyčistiť zabudnuté okná židovskej synagógy Chevra Bikur Cholim.
 
Táto významná stavba, ktorá slúžila bardejovskej židovskej komunite od roku 1929 a zachovala sa ako jediná v originálnej podobe, sa nachádza na Kláštorskej ulici v Bardejove. O synagógu sa od roku 2006 zanietene stará pán Cyril Bogoľ s manželkou.
 
Prvotná iniciatíva prišla od študentov Súkromného gymnázia v Bardejove, predsedu Mladého parlamentu Jakuba Boruva a jeho spolupracovníčky Bianky Terjékovej. Spolu s ďalšími študentami navštívili počas minulého školského roka synagógu Bikur Cholim a počas prehliadky postrehli potenciál na zveľadenie tejto úctyhodnej pamiatky.
 
Pozrite si bohatú fotogalériu:
 
Keď sme sa na začiatku septembra rozhodovali pre vhodný dátum, vzhliadnuc na kalendár, uvedomili sme si taktiež zaujímavú symboliku, ktorú toto obdobie prináša. Len minulý týždeň sme slávili Deň študentov a tento týždeň je v celej Európe venovaný dobrovoľníctvu.
 
Ešte významnejšia je však židovská symbolika, keďže od 9. do 11. septembra sa oslavoval židovský Nový rok Rosh Hoshanah a v predvečer podujatia, 19. septembra sa konal Sukkot, teda židovský významný sviatok označovaný ako Deň zmierenia.
 
V roku 1938 sa tri týždne po konci tohto židovského sviatočného obdobia odohrala zarmucujúca udalosť označovaná dodnes za začiatok holokaustu.
 
V noci 9. novembra 1938 v Nemecku, Rakúsku a v Sudetách ľudia zničili okná 267 synagóg a 7000 vitrín židovských obchodov v týchto krajinách.
 
Kvôli množstvu skla pokrývajúcom ulice je táto udalosť dodnes označovaná ako Krištáľová noc. Túto symboliku sme na úvod podujatia zdieľali so študentami, ktorí sa v hojnom počte zúčastnili podujatia.
 
Spolu 22 mladých ľudí sa podieľalo na prácach v synagóge, aby skrášlili a priniesli ešte viac svetla do tohto úctyhodného chrámu. Židovská komunita v Bardejove bola významnou entitou mesta počas dlhých desaťročí.
 
Jej neexistencia by nás mala viesť k jej úcte a práve mladý ľudia sú zárukou, že sa udalosti Krištáľovej noci už nezopakujú. Práve naopak, ich spomienka bude zveľadovaná a ich pamiatka uctená.
(11:04, AH, foto: Patrik Kokinda)
Diskusia
Pridať komentár