Magické meno Sisi. Cisárovná navštívila aj Bardejov

1148x
19. September 2018
Populárna Sisi púta pozornosť  
Pred dvoma rokmi bol Hotel Alžbeta po rekonštrukcii slávnostne otvorený (reportáž je z roku 2016)
 
Bardejovské kúpele, a.s. značku Sisi a jej prepojenosť na ,,kráľovské kúpele“ mienia posilňovať aj do budúcnosti. Vidia v tom potenciál, na rozdiel od iných turistických atrakcií, ktoré používajú meno Sisi na prilákanie turistov bez toho, aby mali nejaké reálne prepojenie na ozajstnú cisárovnú a kráľovnú Alžbetu, Bardejovské kúpele naozaj navštívila a strávila v nich tri týždne.
 
Cisárovná bola podľa jej ošetrujúceho lekára Henricha Hintza disciplinovanou pacientkou, ktorá dodržiavala liečebný režim. V rámci pitnej kúry mala naordinované pitie kúpeľného prameňa Lobogo (dnes je to na jej počesť Alžbeta). Navštívila aj mesto Bardejov.
 
Po jej stopách na Horný Šariš prichádza čoraz viac jej priaznivcov, hlavne ženy. Rekonštrukcia Alžbety bola pod stálym dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Prešove, aby sa zachoval čo najviac historický charakter budovy, vrátane pôvodných materiálov, štruktúr, detailova farieb (žltá a okrová).
 
Po rekonštrukcii podkrovia vzniklo 26 nových lôžok. Na prízemí vedľa recepcie je pamätná izba cisárovnej Sisi. Na druhom nadzemnom podlaží je luxusný apartmán SISI, s veľkou terasou. O ten je záujem, keďže výhodné ceny zahŕňajú ubytovanie, stravovanie, procedúry a bezplatný vstup do wellness centra v hoteli Ozón.
 
Alžbeta je s Ozónom a balneocentrom prepojená spojovacou chodbou. Zvlášť výhodné je to v zime, kedy sa hostia nemusia s mokrou hlavou pohybovať vonku.
 
Kráľovský apartmán Sisi má obývaciu časť, spálňu, predsienku, samostatné WC, samostatnú kúpeľňu a veľkú terasu. Vybavený je masívnym talianskym štýlovým nábytkom. Na prízemí, vedľa recepcie, je ďalší, tzv. muzeálny apartmán Sisi, vybavený masívnym štýlovým nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu a vyzdobený fotografiami a obrazmi Sisi. Neslúži na pobyt, ale je prístupný aj verejnosti, turistom a neubytovaným klientom (vstupné je 1 euro). Obyčajne ho navštívia pacienti počas pobytu, výlety zo škôl alebo skupiny turistov, ktorí majú vlastných sprievodcov.
 
Vo vitrínach sú repliky originálov - pamätníka Sisi z parku pred hotelom, veľkňazského prsteňa, skleneného pohára, z ktorého Sisi pila minerálnu vodu počas pobytu. Vo vstupných priestoroch sú repliky obrazov Franza Xavera-Winterhaltera "Cisár František Jozef I. v slávnostnej rakúskej uniforme" a "Sisi v bielych plesových šatách posiatych hviezdami". Na recepcii si návštevníci môžu kúpiť aj rôzne suveníry a spomienkové predmety.
(10:55, red)
Diskusia
Pridať komentár